La incertesa dels primers dies després d'un hipotètic (i probable) Brexit sense acord és una preocupació ben present aquestes setmanes en moltes empreses gironines, sobretot entre les que tenen forts llaços comercials amb el Regne Unit.

Ahir, representants de diverses companyies que operen a la província de Girona van assistir a la jornada que va acollir la Cambra de Comerç sobre com afrontar el divorci entre la Gran Bretanya i la resta de la UE. L'acte, impulsat per l'entitat pública ICEX, depenent de la Secretaria d'Estat de Comerç, va servir per exposar la situació i resoldre dubtes de les empreses sobre un Brexit que s'ha de produir previsiblement d'aquí a dues setmanes.

Tant les administracions com les empreses tenen assumit que el 31 d'octubre hi haurà un Brexit dur, és a dir, sense acord amb la Unió Europea. Això convertirà automàticament el Regne Unit en el que s'anomena un país tercer, és a dir, un estat sense les relacions i els acords comercials dels quals gaudeixen actualment els països de la UE.

Els empresaris gironins que van assistir a la jornada formaven part de sectors de pes a la província com el càrnic o el químic, i les seves demandes es van focalitzar sobretot en com superar les noves càrregues burocràtiques que hi haurà a partir de l'1 de novembre. Un Brexit dur comportarà automàticament que les empreses hagin de fer més certificats, de demanar més permisos, de canviar la manera i de planificar la seva logística. On s'ha de fer tota aquesta paperassa (als punts de sortida de Catalunya o a les aduanes franceses com les de Calais?), o si les autoritzacions s'actualitzaran automàticament o cal demanar-les al Ministeri van ser algunes de les preguntes que els empresaris van plantejar als experts que conduien les ponències, entre ells, la subdirectora general d'Inspecció, Certificació i Assistència Tècnica del Comerç Exterior, Alicia Sánchez, o el cap adjunt de la dependència regional de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària.

Ambdós van assumir que el dia 31 d'octubre hi haurà un Brexit dur, i van reconèixer que durant els primers compassos hi haurà incertesa i complicacions, sobretot a les duanes, sens dubte els punts on els efectes del Brexit seran més palpables en forma de cues quilomètriques.