12 de octubre de 2019
12.10.2019
Diari de Girona

Agricultura adjudica 64.000 tones de fusta per tres milions

Jordà destaca la importància de la gestió forestal, que es posarà en valor al Pla Estratègic que ultima el Departament

12.10.2019 | 00:09
Agricultura adjudica 64.000 tones de fusta per tres milions

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha adjudicat aquest dijous, mitjançant una subhasta, 64.375 tones de fusta procedents de diversos boscos públics d'arreu de Catalunya.

El seu valor global puja a 2.935.388 euros i es calcula que la gestió de tota aquesta massa forestal repercutirà en 645 llocs de treball, dels quals 150 seran directes al bosc o a la indústria fustera.

La consellera Teresa Jordà ha ressaltat la importància que té aquesta acció: «Avui venem fusta, però també es compra gestió forestal i prevenció d'incendis».

En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu del Pla Estratègic Forestal que està ultimant el seu departament és el de «posar en valor» aquest producte i estendre més el seu ús en àmbits com ara el de la construcció.


52 lots

A la subhasta s'han licitat 52 lots de fusta davant d'una bona representació del sector consumidor d'aquest producte a Catalunya, a més d'altres de possibles de fora del territori. Aquest volum implica una gestió d'unes 3.000 hectàrees forestals de nou comarques i 42 municipis i entitats locals, d'entre les quals en destaquen les de l'Alt Urgell, el Berguedà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya.

Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora; sobretot aclarides en boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d'incendis i fer-los més resistents davant d'episodis de sequera o plagues.

Per comarques, s'han adjudicat 19.056 tones de fusta dels boscos públics del Berguedà, 17.966 dels de l'Alt Urgell, 7.525 dels del Pallars Sobirà, 7.294,75 dels de la Cerdanya, 6.664 dels de l'Alta Ribagorça, 3.264 dels del Pallars Jussà, 1.567 dels del Solsonès, 736 dels del Segrià i 303 dels de la Noguera.

Del total subhastat, gairebé 8.000 tones provenen de boscos que han obtingut el certificat de gestió forestal sostenible PEFC.

A més, la major part del producte procedeix de boscos ordenats i, en el cas dels espais naturals de protecció especial, s'ha sotmès a un informe dels corresponents òrgans de gestió amb la finalitat d'incorporar les condicions que facin compatible l'aprofitament d'aquests boscos i la conservació de la seva biodiversitat.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha recordat que més d'un 60% de la superfície de Catalunya l'ocupen els boscos i que, d'aquests, menys d'una quarta part són públics.

Per aquest motiu, ha explicat que el Pla Estratègic que està elaborant el seu departament busca «treure més suc» a aquesta massa forestal, per tal que els propietaris de caire privat obtinguin una rendibilitat de la seva gestió.

Una de les línies que ha comentat la consellera és la que s'està impulsant a través del Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya i que té a veure amb la introducció de la fusta a l'àmbit de la construcció.


Preocupació pels aranzels

D'altra banda, Jordà ha afirmat que en cas que els Estats Units d'Amèrica comencin a imposar aranzels a diversos productes agroalimentaris, com ara l'oli, el seu departament farà costat al ministeri d'Agricultura per tal d'activar una «via diplomàtica» per aconseguir minimitzar-ne els seus efectes.

En aquest sentit, la consellera ha alertat que aquesta mesura pot fer «perdre molta competitivitat» al sector i ha afegit que «no és just» que sigui l'àmbit productiu i agroalimentari el que «pagui» les conseqüències derivades de l'afer Airbus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook