El tret de sortida del Brexit està previst per al proper 31 d'octubre a la nit. Si no hi ha un acord previ (tot apunta que no) el Regne Unit quedarà automàticament fora de la Unió Europea i es convertirà en un «tercer país» sense cap tractat comercial amb els estats de la UE. Com Turkmenistan. Els experts auguren un caos a les duanes, un augment important de la càrrega burocràtica per a les empreses (ja que es perden tots els privilegis del mercat comú), la imposició d'aranzels i una conseqüent pèrdua de competitivitat tant a les illes britàniques com també al continent. Això, asseguren els experts, probablement passarà factura a les empreses catalanes i també gironines, ja que el Regne Unit és el tercer mercat que més productes importa.

Tanmateix, a les jornades organitzades per ICEX, organisme que depèn del Ministeri d'Indústria, sobre el Brexit celebrades a Girona el president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, va deixar entreveure el gran avantatge que poden tenir les empreses gironines per afrontar el Brexit. «A Girona (les empreses) estem acostumades a anar a països tercers», va manifestar, suggerint que moltes companyies ja estan adaptades a realitats legals diferents de les europees per comercialitzar els seus productes. La indústria càrnia, per exemple, el principal sector exportador a Girona, cada cop ven més a la Xina i a altres països asiàtics. Això ha obligat les empreses que s'hi dediquen a superar els topalls burocràtics d'aquells països, a obtenir permisos i certificats, tant de la UE com dels estats destinataris, i a amotllar els temps d'entrega a aquestes necessitats legals. Tant Alicia Sánchez, subdirectora general d'Inspecció, Certificació i Assistència Tècnica de Comerç Exterior, com Alberto Aibar, cap adjunt de la dependència general d'Aduanes i Impostos especials de l'Agència Tributària, coincideixen a assenyalar que un Brexit dur comportarà, almenys durant els primers mesos, un augment de permisos, controls i certificats que es poden traduir en milions d'euros perduts. Més paperassa significa més temps a les fronteres i als ports, i més temps és igual a pèrdues. I coincideixen a subratllar que la preparació i l'assessorament de les empreses és fonamental per evitar que aquestes perdin clients. Sánchez va anunciar que el Govern espanyol té preparats plans de contingència per fer front als nombrosos contratemps que han de sorgir, però va fer una crida a les empreses a buscar assessorament per saber cap a on han d'anar quan el Brexit es consumi.

Tant Sánchez com Aibar desaconsellen que les empreses deixin de comercialitzar amb el Regne Unit malgrat la sortida. «És un mercat molt important, el tercer en ordre d'exportacions. El que s'ha de fer és adaptar-se a la nova realitat». En això coincideix Fàbrega. «El Regne Unit és important, caldrà replantejar-se el negoci. Canvien les regles del joc i entrem en un nou mercat». El president de la Cambra considera que el fet que el Brexit s'hagi allargat tant ha estat «un inconvenient però també un avantatge» perquè ha donat marge per fer els deures.