s un fet, encara que a molts ens molesti i creiem que no tenen sentit la seva existència, que el sector ramader es troba avui en l'epicentre dels debats públics a Europa i més enllà.

Amb aquests debats sorgeixen molts mites i estereotips, i representen una imatge que està en marcat contrast amb la realitat experimentada pels agricultors i professionals en el terreny.

És important que els ciutadans tinguin en compte que aquesta situació és perillosa, ja que el model de ramaderia de la Unió Europea (UE) enfrontarà enormes desafiaments per garantir la viabilitat econòmica, la renovació generacional i l'adaptació a les demandes socials i ambientals.

No podem oblidar que el model de ramaderia de la UE, basat en estructures agrícoles diversificades, locals i familiars, és la columna vertebral de les zones rurals de la Unió Europea. És compatible amb una gran quantitat de llocs de treball i indústries, contribueix a una economia circular i bioeconòmica, alhora que garanteix un subministrament constant i assequible d'aliments nutritius, necessaris per a una dieta equilibrada.

Si bé el sector és plenament conscient i actua sobre molts desafiaments, l'eliminació de la ramaderia d'Europa, una «sortida de bestiar», tindria greus conseqüències.

European Livestock Voice («La Veu de la Ramaderia europea») té com a objectiu presentar els fets des del punt de vista de «botes a terra», de trepitjar la terra, el sòl, de la història i oferir un cert equilibri al debat sobre el futur del bestiar.

No li direm al ciutadà què pensar o fer, però és essencial que comprengui els dos costats de la història, perquè quan tria, també tria totes les seves conseqüències! #MeattheFacts. Vista aquesta necessitat, el COPA-COGECA juntament amb 10 organitzacions del sector ramader de la Unió Europea i instituts d'investigació, ha presentat al Parlament Europeu la campanya European Livestock Voice (La Veu de la Ramaderia Europea), una crida de tots els actors implicats per subratllar davant la societat el paper crucial de la ramaderia europea en la sostenibilitat, en la lluita contra el canvi climàtic, l'alimentació sana i de qualitat, la salut i el benestar animal.

La campanya té com a objectiu presentar els fets des d'un punt de vista objectiu i oferir cert equilibri al debat generat sobre el futur de la ramaderia. Durant l'acte de presentació, en què van participar membres del Parlament dels principals grups polítics, es va subratllar la necessitat que les parts implicades en la Unió Europea uneixin la seva veu per contrarestar els atacs desmesurats i enganyosos cap a un sector que lluita per mantenir la competitivitat davant de països tercers, sense renunciar als valors que caracteritzen el model de l'agricultura i ramaderia europea: sostenibilitat, qualitat, explotacions familiars, benestar i salut animal.

En la presentació, Ramon Armengol, responsable de Ramaderia i Llet Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) , com a representant del COPA-COGECA ha assenyalat que, «com ramader, se sent qüestionat pels diversos atacs a la ramaderia quan el seu treball consisteix a implementar les regles més estrictes del món en matèria de benestar animal i a la vegada proveir d'un producte sa i de qualitat a 500 milions de consumidors europeus, alhora que mantenir la sostenibilitat en les zones rurals».

I és que Europa sense bestiar perdria terres de pastura essencials, s'enfrontaria a majors incendis forestals, no existirien les vaques bomberes ni les ovelles bomberes, no tindria en gran manera de fertilitzants orgànics, energia verda i moltes altres matèries primeres essencials, alhora que contribuiria a un major èxode rural, un altre aspecte important en els nostres dies.

Alhora, significaria la necessitat de dependre de les importacions de productes animals de tercers països, que no compleixen, recordo, els estrictes controls, ni els estàndards de producció europeus i, a més, augmentaria la demanda de materials basats en combustibles fòssils.

La campanya dona resposta a algunes de les informacions no contrastades que s'expandeixen per les xarxes socials.

Des d'aquestes línies volem col·laborar amb aquesta campanya. A la ramaderia se l'acusa de forma desmesurada de ser la causant del canvi climàtic, una cosa que segons les xifres no és real.

L'agricultura i ramaderia de la UE només representen el 10% de les emissions totals de CO2 ha disminuït en un 24% des de 1990.

Per això, l'agricultura i la ramaderia de la UE són un exemple per a la resta del món no només en termes d'alimentació sana i de qualitat, sinó pel que fa a la sostenibilitat que aporta a la societat europea.

Precisament, el mateix dia de la presentació es publicava un article a la revista Genetics Selection Evolution, científics del Brasil i Austràlia, segons el qual «els investigadors van trobar 16 gens potencialment associats amb la resistència del bestiar, destinat a la producció de carn al Brasil, a les variacions climàtiques, amb efectes sobre l'augment de pes dels animals».

Aquesta ha de ser una preocupació sobretot al Brasil, on el bestiar es cria en pastures de diferents tipus i en condicions ambientals diverses. Més encara si tenim en compte els canvis climàtics globals. Es tracta d'un altre avanç en el manteniment del medi en un país exposat als incendis.

Per acabar tornem a citar Ramon Armengol, que a més de representant del COPA-COGECA, és president del sector porcí de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, ha destacat «la importància de les cooperatives perquè els ramaders, especialment els petits i els que s'animen a incorporar-se al sector, puguin ser competitius, aprofitant les oportunitats del mercat, fixant població rural a les regions productores, escometent projectes de sostenibilitat i d'innovació col·lectius que d'una altra forma els ramaders sols no podrien realitzar».