Els contractes de molt curta durada, de menys de 7 dies, han anat guanyant pes sobre el total d'acords laborals a l'última dècada a Espanya en passar de representar el 17% fins a setembre de 2009 a fregar el 27% en els nou primers mesos d'aquest any. Segons dades de l'estadística de contractes del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), dels 16,7 milions de contractes signats en els nou primers mesos d'aquest any, 4,5 milions van ser de menys d'una setmana, és a dir el 26,8% o un de cada quatre.

Fa una dècada, dels 10,3 milions que s'havien signat fins a setembre, 1,8 milions eren per menys d'una setmana, una xifra que representava el 17,4%. El 2006, abans de l'inici de la crisi, el percentatge fregava el 14%. Des d'aquesta data ha anat pujant pràcticament un punt cada any fins al 26,6% amb el qual es va tancar 2018 (últim exercici complet).

Aquesta evolució ha contribuït a més a reduir la durada mitjana dels contractes que se signen cada mes i que al setembre va marcar mínim en 55,7 dies, gairebé un mes menys que els 82 dies que oferia l'estadística el 2009.

Per sectors, la majoria d'aquests contractes de molt curta durada corresponen als serveis, especialment a l'hostaleria i restauració, activitats amb major rellevància encara a l'estiu.

Així, mirant als contractes signats al juliol, agost i setembre, un 25,6% o un de cada quatre en el còmput d'aquests tres mesos no va arribar a la setmana, amb especial pes al mes d'agost, quan van arribar a representar el 27,3%. Fa una dècada, aquests percentatges fregaven el 16%.

De tornada a les xifres d'aquest any, i com sol ser habitual, al voltant del 89% dels contractes signats cada mes són temporals davant de l'11% d'indefinits. «La rotació laboral està en màxims i afecta a la contractació temporal i també a la contractació indefinida», criticava recentment CCOO, que advertia d'aquesta baixa durada mitjana dels contractes. «Se signen molts contractes de molt curta durada que gairebé no es tradueixen en ocupació», van insistir des del sindicat.

Encara que des del Govern assenyalen una «tendència» de creació d'ocupació de més qualitat -al setembre va millorar la signatura de contractes indefinits amb 237.723, un 2,56% més i el millor registre per a aquest mes-, també reconeixen la necessitat de continuar treballant per a reduir la temporalitat indeguda.

Des d'UGT demanen, a més de derogar la reforma laboral de 2012, «intensificar» la persecució a la contractació temporal i a temps parcial injustificades.