L'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) assegura que si es produís una sortida sense acord del Regne Unit de la Unió Europea el proper 31 d'octubre el sector turístic espanyol podria patir una pèrdua de 1.407 milions d'euros d'activitat entre els dos mesos que queden de l'any 2019 (58 milions d'euros) i el conjunt de l'any 2020. Així ho va explicar el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, en una roda de premsa en què va presentar el balanç de l'estiu i les previsions per al tancament de l'exercici.

Paral·lelament, el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, va explicar que d'aquests 1.407 milions d'euros, un 90% seria atribuïble al mercat anglès, mentre que un 10% correspondria a caigudes d'altres països com a conseqüència del Brexit.

La despesa dels turistes anglesos a Espanya se situa a l'entorn dels 12.600 milions d'euros, de manera que un Brexit dur podria suposar una caiguda del 10 a l'11% de la facturació del mercat anglès, segons Exceltur. «Confiem que abans del 30 d'octubre puguem arribar a un acord consensuat del Brexit», va afirmar Zoreda, alertant dels efectes negatius que pot tenir per a totes les economies europees el fet que finalment no s'arribi a un acord.

I és que la sortida sense acord del Regne Unit provocaria una depreciació immediata d'un 10% addicional de la lliura respecte l'euro, segons la mesura estimada per les cases d'anàlisi. I això impactaria de forma molt important en el sector turístic europeu.

La incertesa econòmica derivada d'un Brexit sense acord ja ha danyat en els mesos d'estiu el conjunt del sector turístic per una depreciació de la lliura, segons Exceltur. Així, s'ha produït una caiguda del 3% en les vendes de les empreses turístiques espanyoles al mercat britànic.