Tot i la incertesa política i les advertències del Fons Monetari Internacional sobre una desacceleració econòmica, les previsions de contractació per als propers mesos són optimistes i un any més continua la creació d'ocupació a Espanya. Les últimes dades donades a conèixer pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social són agredolces, amb un augment del nombre d'aturats al mes de setembre (13.907) però amb el creixement del nombre de contractes indefinits (+11,4% ). Continuant aquest camí, les previsions per a la campanya de Nadal són favorables i s'espera un augment de les contractacions, amb Catalunya com a autonomia amb un major volum.

Cada any la campanya nadalenca comença abans, les vendes s'incrementen de forma notable des que comença la tardor amb la tornada a l'escola, i totes les empreses estan ja preparant-se per aquest període, reforçant les seves plantilles per fer front a l'alta demanda. Oficialment comença amb el Black Friday el proper 29 de novembre i contínua fins al final de les rebaixes de gener.

En aquest context, Adecco i la seva divisió Adecco Outsourcing preveuen que entre aquest mes de novembre i el proper mes de gener (ambdós inclosos) es signin a Espanya prop de 1.148.000 contractes de posada a disposició (els que realitza el sector), que suposen un 7,3% més que en el mateix període de 2018-2019. Una xifra positiva però que es troba lleugerament per sota del creixement de la campanya de 2018, que va ser d'un 8%. D'ells, gairebé 214.700 contractes se signaran a Catalunya (l'autonomia amb més llocs de treball), amb un creixement esperat d'un 9,5%, el segon més potent a nivell autonòmic.

En paraules de Carles Villacastín, director d'Adecco Staffing, «estem travessant un període de molta incertesa en els mercats (eleccions, indicadors econòmics que s'estan desaccelerant) i com no pot ser d'altra manera, també en el mercat de treball. Els indicadors avançats com el PMI Industrial no han estat molt positius i això preveu una situació de desacceleració econòmica. Tot i això, preveiem una campanya de contractació nadalenca positiva perquè el treball temporal permet a les empreses flexibilitzar la força laboral i creiem que és una molt bona solució per a moments d'incertesa com els actuals».

Quant a la distribució autonòmica de la campanya de Nadal, si es té en compte la xifra absoluta de contractes previstos per a la campanya nadalenca, un any més Catalunya se situa al capdavant de les previsions, sent la comunitat autònoma que més contractacions realitzarà, al voltant de les 214.700.

Per darrere, hi haurà la Comunitat de Madrid, amb gairebé 188.000 contractes, el País Valencià, amb 144.500, i la Regió de Múrcia, amb 143.500. Entre les quatre aglutinen pràcticament la meitat de les contractacions que es faran en aquests tres mesos. Molt de prop hi haurà Andalusia, amb més de 114.200 nous llocs de treball que la situen com la cinquena autonomia on més contractes es signaran durant aquest període.

A partir d'aquest punt, les contractacions descendeixen notablement pel que fa a nombre absolut de contractes signats. Aquí se situen Castella i Lleó, amb prop de 54.000 contractes, el País Basc, més de 51.500, Galícia, prop de 49.000, i Castella-la Manxa, més de 38.000, i que aquest any previsiblement avançarà Aragó en nombre de contractes. Aquesta última autonomia i Canàries esperen signar al voltant de 37.400 contractes en aquesta campanya.

Cap a la meitat baixa de la taula se situen Navarra, on s'esperen aconseguir les 27.100 contractacions, Cantàbria, amb 20.600, i Astúries, amb la previsió de 10.700 nous llocs de treball, un cas excepcional aquest any, ja que no es preveu que hi hagi increments interanuals.