La Cambra de Comerç de Barcelona confirmava, ahir, la desacceleració de l'economia catalana i revisava a la baixa les previsions de creixement del Producte Interior Brut (PIB) català, que situa en l'1,9% per a aquest any i en l'1,7% per al 2020.

En el mes de juliol passat, l'entitat cameral, que presideix Joan Canadell, va anunciar unes previsions que situaven el creixement de l'economia catalana en el 2,3% per al 2019 i en el 2,1% el 2020. Això no obstant, el creixement interanual del PIB català s'ha anat desaccelerant al llarg de l'any des del 2% durant el primer trimestre fins a l'1,8% estimat per al quart trimestre.

En aquest context, el president de la Cambra assenyalava que l'economia catalana «és forta» i «està resistint bastant bé» al que està passant tant a nivell intern com exterior. Al seu criteri, els tres problemes greus que poden afectar l'economia de Catalunya són les turbulències ocasionades per Donald Trump, el Brexit i la falta de pressupost a Espanya i Catalunya. «Malgrat això, estem creixent pràcticament un 2% quan Europa creix la meitat», va argumentar, per afegir després que Espanya creix igual que Catalunya, perquè Catalunya és el «motor» d'Espanya.

El director del gabinet d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, va indicar que la desacceleració, que no la recessió, afecta el 90% del PIB mundial i que s'espera que toqui fons el 2019. A Catalunya, les exportacions estan resistint, de moment, la caiguda del comerç mundial i la construcció manté un fort dinamisme, especialment en el segment de l'habitatge, mentre que la temporada turística ha estat positiva, gràcies al creixement de la despesa dels turistes.

No obstant això, la indústria i la inversió en béns d'equipament estan estancades pel contagi de la crisi industrial europea i l'indicador de confiança empresarial empitjora amb vista a final d'any, especialment en el sector industrial.

L'estudi de la Cambra destaca que les famílies també s'han encomanat d'aquest clima de més incertesa i han moderat el consum, cosa que ha provocat un augment de la taxa d'estalvi, que estava en nivells molt baixos després de la crisi. Segons l'entitat, l'economia catalana ha entrat en una nova fase de cicle més madura en la que el creixement del PIB s'anirà acostant al seu potencial (entre l'1,5 i el 2%).

Missatge d'optimisme

Per a la Cambra, les previsions anunciades ahir poden millorar si els governs estatal i autonòmic aconsegueixen aportar estabilitat política i econòmica, aprovar els pressupostos i aplicar les reformes necessàries per impulsar la productivitat. Segons Canadell, els disturbis ocorreguts la setmana passada a Catalunya han tingut un impacte «baix» sobre el conjunt de l'economia i han tingut repercussions, sobretot, en el comerç del centre de Barcelona. «Una altra cosa és la imatge de la ciutat», ha afegit abans de reconèixer que hi pot haver cancel·lacions, si bé de moment no estan sent importants.

Un 39% més d'EROs

La Cambra de Comerç ha elaborat també un informe en el que conclou que els expedients de regulació d'ocupació (EROs) han afectat un total de 3.293 treballadors a Catalunya entre gener i agost d'aquest any, la qual cosa representa un 38,9% més que en el mateix període de l'any anterior. Això no obstant, l'estudi apunta que els acomiadaments per ERE en la indústria en els últims anys són molt inferiors als registrats en l'anterior etapa expansiva.