26 de octubre de 2019
26.10.2019
Diari de Girona

Els cellers del Bages aposten per vinyes que aguanten millor el canvi climàtic

El mandó, una varietat tradicional que fa disset anys que s'investiga, comença a fer-se un lloc en el mercat

26.10.2019 | 00:37
Els cellers del Bages aposten per vinyes que aguanten millor el canvi climàtic

Després de més de 17 anys d'investigació, aquesta serà la tercera anyada del mandó al Bages. L'aposta per aquesta varietat de vi als cellers de la comarca és cada vegada més evident. Per això, des de la DO Pla de Bages apunten al fet que recuperar el mandó és recuperar part de la «identitat» de la comarca. Alhora, diuen, és apostar per una vinya «apta» pel canvi climàtic. I és que com passa amb el picapoll, es tracta d'una varietat que «madura bé» malgrat la falta de pluges. Els cellers Abadal i El Molí són dos dels més experiència acumulen: Abadal enguany comercialitzarà 4.500 ampolles, mentre que El Molí rondarà el mig miler.

El Bages havia estat, abans de la fil·loxera, territori de vinyes, i a partir dels 90 es van començar a recuperar varietats velles com el picapoll blanc, el sumoll negre, el picapoll negre i el mandó.

Fa 17 anys que va començar la investigació del mandó al Bages. Malgrat que hi ha documentació que parla de la seva presència al Bages a finals del segle XIX, poc se sabia d'ell i pràcticament no quedaven ceps. El 2006, a Abadal, i el 2010, a El Molí, arrenquen les primeres vinyes «experimentals». Tres anys després surt la primera anyada, malgrat que per qüestions normatives fins al 2015 no es van poder començar a comercialitzar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook