El Departament d'Agricultura ha convocat els ajuts a les línies del Pla d'assegurances agràries 2019 per valor de 7,9 milions. La dotació pressupostària total és de 10,3 milions, 40.000 euros dels quals es destinaran a la línia d'ajut a les assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels. L'ordre que aprovava les bases reguladores d'enguany presentava una novetat important, i és que el DARP subvencionarà un percentatge sobre la subvenció que l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries apliqui a totes les parcel·les, els caps de bestiar o les instal·lacions aqüícoles de la pòlissa contractada, d'acord amb el tipus de persona beneficiària. Es prioritzaran els Agricultors Professionals, les Empreses Agràries Prioritàries i els Joves Agricultors, respecte de la resta de beneficiaris.

Pel que fa als ajuts a les assegurances agràries combinades, es mantenen els criteris de l'anterior convocatòria i, tal com ja es va establir en les bases reguladores, els ajuts que es concedeixen per part del DARP consisteixen a subvencionar un percentatge sobre la subvenció que ENESA aplica a la pòlissa contractada, excepte en el cas de les assegurances de recollida i destrucció d'animals morts, en què l'ajut és un import per animal, espècie i zona de recollida.

El Departament d'Agricultura també aposta pels sistemes d'emmagatzematge en fred per a la recollida d'animals morts en les explotacions, i, en aquest sentit, es manté l'ajut incrementat per a aquelles explotacions que instal·lin un nou contenidor refrigerat o congelador.

Alhora, es manté la subvenció diferenciada per a les explotacions que disposin d'aquest sistema respecte de les que no en tenen, tot i no ser nou, amb l'objectiu d'incrementar el nombre d'explotacions amb aquestes instal·lacions, de manera que el fet de disposar de capacitat d'emmagatzematge i disminuir la freqüència de recollides permeti a les empreses gestores una major planificació i racionalització del servei de recollida, amb la finalitat d'aconseguir una disminució global de les primes.