El Departament d'Agricultura ha informat a les organitzacions agràries que durant la primera setmana de desembre s'abonarà conjuntament la totalitat màxima permesa dels ajuts directes dissociats a la producció sol·licitats aquest any a través de la DUN (Declaració agrària) 2019, que ascendeixen a 218,2 milions d'euros. Tots els beneficiaris de pagament bàsic, pagament verd, complement de joves i del règim de petits agricultors cobraran el percentatge màxim dels ajuts de la PAC, tal com preveu la normativa comunitària. D'aquesta manera, està previst que aquest sigui del 95% i que, com cada any, el 5% restant es pagui un cop s'hagi fet la validació dels límits pressupostaris.

La previsió és abonar 138 milions als 30.900 beneficiaris del pagament bàsic, 69,5 milions als 30.900 del pagament verd, 5 milions més als 1.200 beneficiaris del complement de joves i 5,7 milions per als 11.700 beneficiaris del règim de petits agricultors. Aquesta retribució, que inclou la pràctica totalitat de les sol·licituds dels ajuts directes dissociats de les DUN 2019, es pot fer un cop finalitzats els controls estrictes i curosos de la totalitat dels expedients -tal com marca el reglament comunitari- i que han estat realitzats amb l'esforç del personal del DARP, les entitats col·laboradores, ramaders i pagesos.

D'aquesta manera, Agricultura fa que els diners dels ajuts directes dissociats de la PAC arribin el primer dia possible del mes de desembre, en el 95% de l'import, al sector agrari català. Catalunya serà una de les regions europees que pagarà abans el màxim permès, tal com es va fer en la campanya passada. La resta d'abonaments d'ajuts directes associats, tant agrícoles com ramaders, es realitzaran durant el primer trimestre del 2020, tal com es fa cada any. En total, es preveuen pagar més de 265.000.000 euros al sector agrari corresponents als ajuts directes.

Aquest any a Catalunya s'ha posat en marxa una nova eina per efectuar les declaracions (DUN Web), per tal d'efectuar de manera més eficient totes les sol·licituds d'ajuts per part dels agricultors i ramaders, evitant errors i facilitant la declaració dels nombrosos tràmits que es realitzen en aquest portal que el DARP posa a disposició del sector agrari. Com a novetat, permet disposar d'una actualització constant de la seva explotació, que és necessària per a molts tràmits que ha de presentar l'agricultor o ramader davant de l'administració.

A més, cal destacar que s'ha dissenyat un mètode propi de control amb l'ús de la informació gratuïta del satèl·lit Sentinel II. L'aplicació d'aquestes noves tecnologies s'ha dut a terme a la zona del delta de l'Ebre i el resultat ha estat molt satisfactori.

Els ajuts directes formen part del primer pilar dels ajuts de la PAC finançats en la seva totalitat pel Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària, amb un pressupost anual disponible per a l'estat espanyol de poc més de 5.000 milions d'euros, dels quals a Catalunya se'n gestionen 265 milions, aproximadament. Agricultura és l'administració encarregada de gestionar els ajuts de la PAC que reben els agricultors i ramaders catalans. Com a organisme pagador, sempre ha estat reconegut per la seva eficiència en la gestió d'aquests ajuts.