Unió de Pagesos (UP) reclama tant al Govern espanyol com al català que actuïn amb urgència i a través d'un decret llei per reposar «el potencial productiu agrari» que s'ha vist afectat en el temporal del dimarts passat a diverses zones de Catalunya. El sindicat demana a l'executiu espanyol que inclogui els danys i les afectacions de l'incendi de finals de juny a la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià i per a les inundacions del País Valencià del setembre passat. Unió de Pagesos ho reclama a Madrid «per la falta de de diligència del Govern en el cas de l'incendi de la Ribera», per assegurar la continuïtat i la viabilitat de les explotacions agràries.

UP ja va demanar fa uns dies a les administracions la reparació urgent dels camins, ponts i altres infraestructures malmeses pel gran volum de pluja que va caure el 22 d'octubre, sobretot al Camp de Tarragona i a Ponent, amb l'objectiu que la pagesia pugui accedir a les finques per treballar.

Segons el sindicat, a diversos municipis del Baix Camp, Tarragonès, Conca de Barberà, Priorat, les Garrigues, Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià, entre d'altres, els forts aiguats van provocar greus danys a camins, marges i accessos a les finques. A les Garrigues, a poblacions com l'Albi, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i Arbeca van resultar afectades plantacions de vinya, ametllers i oliveres, que la força de la pluja va tombar o va arrencar.

El gran cabdal de pluja també va desbordar rieres, torrents i barrancs. El sindicat recorda que la manca de gestió de torrents i barrancs agreuja la situació dels camps i els cultius en episodis de pluges torrencials com els de dimarts a la nit. Per això, demana a l'Agència Catalana de l'Aigua que faci el manteniment necessari.

El sindicat també sol·licita a les administracions que facin la valoració i els peritatges dels danys causats amb celeritat perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per l'afectació a causa de danys meteorològics.

Ajuts d'Agricultura

D'altra banda, el Departament d'Agricultura ha dit que vol activar un protocol d'ajuts similar al que es va posar en marxa a l'estiu per l'incendi de la Ribera d'Ebre. La consellera, Teresa Jordà, ha dit que es «conjuraran» perquè la comarca «se'n surti» i no se'n vegi afectada la capacitat productiva.