26 de octubre de 2019
26.10.2019
Diari de Girona

Unió de Pagesos vol un decret urgent d'ajuts pel temporal

El sindicat reclama que tant el Govern espanyol com el català actuïn per «reposar el potencial productiu agrari» de les zones afectades

26.10.2019 | 00:37
Camps inundats a Puigverd (Lleida).

Unió de Pagesos (UP) reclama tant al Govern espanyol com al català que actuïn amb urgència i a través d'un decret llei per reposar «el potencial productiu agrari» que s'ha vist afectat en el temporal del dimarts passat a diverses zones de Catalunya. El sindicat demana a l'executiu espanyol que inclogui els danys i les afectacions de l'incendi de finals de juny a la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià i per a les inundacions del País Valencià del setembre passat. Unió de Pagesos ho reclama a Madrid «per la falta de de diligència del Govern en el cas de l'incendi de la Ribera», per assegurar la continuïtat i la viabilitat de les explotacions agràries.

UP ja va demanar fa uns dies a les administracions la reparació urgent dels camins, ponts i altres infraestructures malmeses pel gran volum de pluja que va caure el 22 d'octubre, sobretot al Camp de Tarragona i a Ponent, amb l'objectiu que la pagesia pugui accedir a les finques per treballar.

Segons el sindicat, a diversos municipis del Baix Camp, Tarragonès, Conca de Barberà, Priorat, les Garrigues, Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià, entre d'altres, els forts aiguats van provocar greus danys a camins, marges i accessos a les finques. A les Garrigues, a poblacions com l'Albi, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i Arbeca van resultar afectades plantacions de vinya, ametllers i oliveres, que la força de la pluja va tombar o va arrencar.

El gran cabdal de pluja també va desbordar rieres, torrents i barrancs. El sindicat recorda que la manca de gestió de torrents i barrancs agreuja la situació dels camps i els cultius en episodis de pluges torrencials com els de dimarts a la nit. Per això, demana a l'Agència Catalana de l'Aigua que faci el manteniment necessari.

El sindicat també sol·licita a les administracions que facin la valoració i els peritatges dels danys causats amb celeritat perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per l'afectació a causa de danys meteorològics.


Ajuts d'Agricultura

D'altra banda, el Departament d'Agricultura ha dit que vol activar un protocol d'ajuts similar al que es va posar en marxa a l'estiu per l'incendi de la Ribera d'Ebre. La consellera, Teresa Jordà, ha dit que es «conjuraran» perquè la comarca «se'n surti» i no se'n vegi afectada la capacitat productiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook