La Cambra de Barcelona va instar les administracions i les empreses a impulsar l'economia catalana com a base per assolir la «majoria suficient» per aconseguir la independència de Catalunya. El president de la Cambra, Joan Canadell, va presentar davant el president de la Generalitat, Quim Torra, un pla estratègic amb els objectius principals per a una Catalunya independent «amb la perspectiva 2030-2040».

Canadell va instar els empresaris a «pressionar» perquè els partits independentistes «recuperin la unitat» i a fer el mateix amb les institucions europees perquè «obliguin» Espanya a negociar un referèndum acordat sobre la independència. Durant la seva intervenció, Canadell, que va guanyar la presidència de la Cambra el maig passat liderant una llista obertament independentista, va lamentar que en un moment «excepcional» com l'actual la unitat entre els partits independentistes estigui «debilitada».

«La societat i els empresaris reclamen que hi hagi unitat perquè ens hi va el futur», va explicar, davant d'un auditori en el qual hi havia el president de la Generalitat i alguns consellers com el de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i la d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a més d'uns 200 empresaris.

El president de la Cambra de Barcelona va assegurar que «en un escenari de no unitat» la situació creada és la d'un «carreró sense sortida». «Així no podem avançar, encara que tampoc podem acceptar un model espanyol que ens condemna a la pobresa», va destacar.

En aquest context, va demanar als empresaris, d'una banda, que «pressionin» les institucions europees «perquè obliguin l'Estat a negociar un referèndum acordat» i, de l'altra, els partits independentistes per «recuperar la unitat» i per «traçar un nou full de ruta».

L'empresari independentista va asseverar també que «les cambres no poden» acceptar ni tolerar que qui vol presidir Espanya «no estigui disposat a dialogar i a trobar una sortida acordada al procés català». «Hem d'exigir als representants del Govern espanyol que tornin a la taula de diàleg amb els representants de la societat catalana, amb el president de la Generalitat al capdavant», va dir.

El president de la Cambra va recordar els líders independentistes empresonats i fugits, moment en el qual la gran majoria dels empresaris es van posar dempeus i van aplaudir mentre cridaven «llibertat presos polítics».

A la cloenda de l'acte, Quim Torra va agrair la proposta de la Cambra, que va qualificar d'«ambiciosa» i «constructiva», i va assegurar que «Catalunya és un país en marxa i no s'aturarà». Va coincidir amb Canadell en la idea que «l'Estat està en contra de Catalunya» per un dèficit fiscal acumulat del 8% anual.