L'empresa gironina amb més volum de facturació, GM Food Ibérica, ha prescindit del seu màxim executiu. Amb seu a Vilamalla, l'empresa líder en el sector de la distribució alimentària a Espanya ha confirmat avui que Pere Laymon ja no és el conseller delegat del grup.

L'aposta per aquest canvi es considera una pràctica habitual en companyies internacionals que busquen mantenir una línia de creixement, van assegurar fonts de la companyia. Vint-i-quatre hores més tard van confirmar Lluís Labairu com a nou director general de GM Food Iberica.

GM Food Ibérica, anteriorment denominada Grup Miquel Alimentació, es va incorporar a la multinacional xinesa Bright Food fa quatre anys i compta amb diverses línies de negoci, la més destacada de les quals és la cadena de cash&carry Gros Mercat.

L'empresa té una facturació de 1.100 milions d'euros i una plantilla de 2.500 empleats i, ara, està pendent de l'anunci del nom del seu nou conseller delegat, que s'espera que es produeixi en pocs dies.

Pere Laymon es va incorporar a GM Food Ibérica el 2008 i, anteriorment, havia estat director general a Canàries de Dinosol Supermercadoss i també havia estat al capdavant de Kampio.

Laymon va obtenir el títol de mestre industrial en la branca de mecànica a la Universitat Laboral de Gijón i ha cursat també estudis a l'Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses (ESADE).

Poc creixement el 2018

Bright Food Group Spain, la matriu del grup de distribució gironina GM Food Iberica, va tancar l'any 2018 amb una facturació de 1.098 milions d'euros, xifra que suposa un creixement de només un 1,3%. La firma va reduir en un 22% el benefici net consolidat, en comptabilitzar uns guanys de set milions, enfront dels nou milions de l'exercici anterior.

Assumpció de lloguers

La companyia amb seu a Vilamalla atribuïa la retallada del benefici a diversos motius: el més destacat és que 2018 va ser el primer exercici complet en el qual GM Food va pagar un lloguer per l'ús de les plataformes logístiques, la propietat de les quals va quedar en mans dels antics propietaris, la família Miquel. Encara que el conglomerat xinès Bright Food va tancar la compra de Miquel Alimentació el setembre de 2015, no va ser fins a juny de 2017 que va entrar en vigor el contracte de lloguer. Per aquests sis primers mesos, GM Food va pagar 1,3 milions, mentre que l'impacte per al compte de resultats de 2018 es va elevar a 2,6 milions. En aquest sentit, les despeses d'explotació van créixr un 9,5%.

En aquest increment també hi va influir la decisió de GM Food de posar en marxa una nova filial a la Xina per impulsar les exportacions del grup cap al mercat asiàtic.