El Tribunal Constitucional (TC) avala l'acomiadament en casos d'absències intermitents del treballador, fins i tot si aquestes estan justificades. En una sentència, el TC desestima un recurs d'inconstitucionalitat contra l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors que havia promogut un jutjat de Barcelona arran del cas d'una treballadora acomiadada en base a aquesta norma. La treballadora argumentava que l'Estatut, que estableix un 20% d'absències per acceptar un acomiadament objectiu, suposa una «amenaça o coacció cap al treballador malalt, en dissuadir-lo de continuar en situació d'incapacitat temporal per por de ser acomiadat».

Ratifica la reforma laboral del PP

La sentència ratifica la reforma laboral del PP i l'article pretén frenar l'absentisme laboral i permet acomiadar un treballador si falta a la feina el 20% dels dies hàbils en un període de dos mesos o el 25% en quatre mesos encara que aquestes baixes siguin justificades. La norma, segons el TC, té una «finalitat legítima» i «pondera» el dret a la feina amb la llibertat d'empresa i la defensa de la productivitat. Exclou les absències que obeeixen a un tractament mèdic de càncer o enfermat greu, així com casos d'absències derivades d'accidents laborals, riscos durant l'embaràs i la lactància, malalties causades per l'embaràs, o les derivades de casos de violència de gènere.

Segons el Constitucional, l'Estatut dels Treballadors, en el seu article 52, «protegeix la productivitat de l'empresa i l'eficiència a la feina». En aquest sentit, la sentència parla de la «finalitat lícita d'eximir l'empresari de l'obligació de mantenir una relació laboral marcada per les absències repetides». El TC diu que són els jutjats socials els que han d'aclarir si un possible acomiadament «s'ajusta als supòsits establerts a l'article 52» de l'Estatut dels Treballadors i no va «més enllà del necessari per arribar a la finalitat legítima de protegir els interessos de l'empresa davant les faltes d'assistència dels treballadors a la feina».

Els sindicats UGT i CCOO van criticar durament la sentència del TC i van al·legar que és un altre retrocés en els drets dels treballadors i avala la reforma laboral del PP. La van qualificar d'injusta perquè posa per davant la relació laboral i els interessos de les empreses per davant de la salut dels treballadors.

Equilibrar les relacions laborals

Els sindicats van considerar urgent equilibrar el marc de relacions laborals. Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va valorar molt negativament la sentència. «El que fa és treure drets laborals a persones que per exemple poden tenir una malaltia crònica» i va afegir que «la decisió de l'alt tribunal reforça la reclamació de derogar la reforma laboral, que és la que permet aquesta situació».