El grup xinès Fosun ha comprat la marca Thomas Cook, l'operador turístic britànic que va anunciar la seva fallida el passat mes de setembre, per 11 milions de lliures (12,7 milions d'euros).

L'acord també recull les marques hoteleres Casa Cook i Cook's Club, així com llicències de viatges o aplicacions de programari, de manera que el grup xinès busca avançar en quota de mercat en el sector turístic. El president de Fosun, Qian Jiannong, va assegurar que «sempre ha cregut en el valor de la marca Thomas Cook».

Pagaments enormes

A finals de setembre, el gegant dels viatges havia de fer front a pagaments equivalents a 500 milions de lliures (456.790.000 d'euros) a hotels associats i creditors. No obstant això, la signatura només disposava de 956.000 lliures (a 1,07 milions d'euros) en reserves d'efectiu i 31 milions de lliures (35 milions d'euros) en comptes bancaris quan va anunciar la seva fallida.

L'operador turístic va rebre cinc ofertes per certes parts o la totalitat de la seva aerolínia, una oferta per la venda del seu negoci d'operador turístic a Fosun i una altra oferta pel seu negoci als països nòrdics. No obstant això, totes elles van ser rebutjades perquè la junta va decidir que no reflectien el valor adequat i perquè no salvarien la resta del grup.

La fallida de Thomas Cook va marcar el final d'una de les empreses més antigues del Regne Unit que va començar el 1841 duent a terme excursions en trens locals abans de sobreviure dues guerres mundials per ser pionera del turisme. L'empresa administrava fins ara hotels, resorts i aerolínies per 19 milions de persones a l'any en 16 països.