El Govern preveu modificar el règim de sancions en casos de dejeccions ramaderes i fertilitzants per, en alguns casos, augmentar-les i, en d'altres, rebaixar-les. Així, l'executiu considera que les sancions lleus mínimes, de 100 euros, són «molt baixes» i causen que «determinades conductes infractores lleus quedin poc penalitzades». A més, l'import es pot rebaixar fins a 60 euros en cas d'acceptació de responsabilitat i pagament voluntari.

D'altra banda, el govern veu «manifestament excessiva» la multa mínima en infraccions molt greus, que és de 15.000 euros, especialment tenint en compte «la tipologia d'explotacions al món rural i el perjudici a l'interès general de les conductes infractores».

La modificació de la llei, que es farà aprofitant un canvi per sancionar, també, les entrades il·legals en explotacions ramaderes (veure notícia adjunta), també pretén incloure multes per situacions que no tenen, actualment, cobertura legal pròpia. L'objectiu és, doncs, crear «una llista d'infraccions adequada a les necessitats de protecció» del medi ambient en relació a la contaminació de les aigües per nitrats.

El Govern també vol acabar amb el fet que «determinades conductes infractores no explícitament tipificades com a greus o molt greus» acabin sent penalitzades com a lleus sota l'opció de «qualsevol altre incompliment de la normativa».

«En una part dels casos, la gravetat real de la conducta mereixeria un import de sanció greu o molt greu. Per tant, l'objectiu és definir determinades conductes com a infraccions greus o molt greus», indica l'executiu.

D'altra banda, l'executiu també vol canviar el règim sancionador dels tècnics per evitar el falsejament de dades, declaracions o documentació, qualificant-la com a greu en comptes de molt greu. Aquest tipus d'infraccions tenen una sanció d'inhabilitació d'entre 1 i 2 anys, respecte a les molt greus, que són d'entre 2 i 4 anys.