02 de novembre de 2019
02.11.2019
Diari de Girona

el canvi climàtic també amenaça les empreses

02.11.2019 | 00:58
el canvi climàtic també amenaça les empreses

'augment de la temperatura del planeta provocat per les emissions a l'atmosfera de gasos d'efecte hivernacle, derivades de l'activitat de l'ésser humà, està provocant variacions en el clima que de manera natural no es produirien. Aquest escalfament global és la causa del canvi climàtic.

L'impacte en el planeta ja el coneixem: augment del nivell del mar, més sequera i desertització a altres llocs, la proliferació de més onades de calor, la desaparició de les glaceres, més facilitat perquè es produeixin incendis forestals i l'extinció d'espècies animals i vegetals per no poder-se adaptar al nou medi.

Les conseqüències del canvi climàtic afectaran la ubicació, el disseny, l'eficiència, l'operativitat i el màrqueting dels productes, serveis i infraestructures empresarials. L'opció més cara i costosa per a tothom és no fer res davant l'escalfament global.

El canvi climàtic és, sens dubte, un dels principals reptes estratègics als quals s'hauran d'enfrontar companyies de tot el món per protegir el nostre futur i el del planeta. L'Organització de les Nacions Unides estima que el cost anual dels desastres naturals oscil·la entre els 250.000 i els 300.000 milions de dòlars.

Aquests fenòmens, a més, endarrereixen o frenen el progrés de milions de ciutadans. Tot i que la societat en el seu conjunt té la responsabilitat de contribuir al desenvolupament sostenible, les empreses tenen un paper cabdal en aquest objectiu. El seu impacte en el benestar col·lectiu i individual és clau: ajuden a millorar la vida de les persones mitjançant els productes que ofereixen i els serveis que presten, contribueixen al desenvolupament econòmic i social, i la seva activitat té un efecte directe sobre l'entorn i el medi ambient.

Totes les empreses petites, mitjanes, grans i prestadores de serveis o elaboradores de productes tenen el seu impacte en el canvi climàtic. Les principals àrees que afecten són: el consum d'energia elèctrica, el consum de gas natural, GLP i altres combustibles, la mobilitat, la selecció de proveïdors i la gestió dels residus. I les mesures per corregir-les són: invertir en eficiència energètica, la substitució de combustibles fòssils per renovables, consumir energies renovables, buscar una mobilitat sostenible i la separació de residus per facilitar el seu reciclatge. El canvi climàtic beneficiarà:

-Asseguradores especialitzades en indemnitzar afectats o assessorar persones en casos de desastres naturals, per poder prendre mesures preventives per minimitzar els impactes de desastres naturals.

- Empreses de proveïment d'aigua potable, per a poder assegurar-ne el consum humà.

- L'agricultura o ramaderia que busqui oferir aliments més nutritius.

- Les empreses relacionades amb energies renovables o verdes.

- Els projectes d'economia circular, augmentant la productivitat dels materials i reduint les deixalles.

- Hi haurà mercats ampliats per productes mèdics de malalties tropicals i relacionades amb el clima.

Però algunes altres empreses pagaran molt aviat les conseqüències del canvi climàtic:

- Empreses ubicades a zones àrides que necessitin aigua per a la seva producció.

- Empreses de begudes que vegin limitada la disponibilitat d'aigua per a les seves operacions.

- Empreses elèctriques que gastaran més pressupost en manteniment de les seves instal·lacions a causa dels huracans i els incendis forestals.

- L'augment de les temperatures afectarà zones turístiques que perdran comoditat i afectarà el benestar dels clients.

- Els bancs tindran en compte les noves circumstàncies per elevar els seus marges de préstec de diners a empreses que es creïn en risc.

Finalment i per reflexionar, una frase de Victor Hugo: «Produeix una immensa tristesa pensar que la naturalesa parla mentre el gènere humà no l'escolta».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit