La confiança en l'economia dels consumidors i empresaris va caure 3 punts a Espanya durant l'octubre respecte al setembre, un dels majors descensos de tota la Unió Europea (UE), segons l'Indicador de Sentiment Econòmic (ISE) publicat per la Comissió Europea (CE). Només van patir baixades més importants al club comunitari Eslovàquia (5,3 punts menys), Dinamarca (4,4 punts) i Finlàndia (3,2 punts). L'índex a Espanya ja havia baixat 3,1 punts al setembre.

El descens de 3 punts a l'octubre s'explica pels retrocessos en la indústria (3,3 punts menys), els serveis (3,8 punts), la confiança dels consumidors (2,9 punts), el comerç minorista (4 punts ) i la construcció (2,4 punts). En el conjunt de l'eurozona, l'Indicador de Sentiment Econòmic va baixar 0,9 punts a l'octubre respecte el setembre i es va situar en els 100,8 punts, mentre que en els Vint-i-set també va retrocedir 0,9 punts i es va situar en els 99 punts.

La baixada en els dinou països que comparteixen la moneda única va ser provocada per una menor confiança en la indústria, els serveis, el comerç minorista i entre els consumidors, mentre que va millorar en la construcció.

En el cas dels consumidors, el descens de 1,1 punts va reflectir «el fort deteriorament en les expectatives de les llars sobre la situació econòmica general i la seva futura situació financera», va assenyalar la Comissió. L'avaluació de la seva situació financera passada i les seves intencions de realitzar grans compres van empitjorar, va afegir Brussel·les.

Entre les principals economies de l'euro, l'índex amb prou feines va variar a Alemanya (0,2 punts menys), França (0,1 punts menys), Itàlia (0,1 punts més) i Holanda (0,2 punts més), en contrast amb la caiguda de tres punts a Espanya. La confiança en el sector de serveis financers, que no es té en compte per elaborar l'indicador, va caure 7,5 punts pel «fort deteriorament en les expectatives dels empresaris sobre la demanda i les seves avaluacions de la situació comercial i la demanda passades».