El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació participa en el projecte europeu BESTMAP-Behavioural, Ecological and Socio-economic Tools for Modelling Agricultural Policy, inclòs en el Programa Marc d'investigació i innovació Horitzó 2020. L'objectiu del projecte és modelitzar i monitoritzar els impactes de les polítiques en el sector agrícola, els seus serveis ecosistèmics tenint en compte la demografia dels agricultors, les comunitats, la seva especificitat, diversificació, entre altres aspectes.

Es tracta, en definitiva, d'una eina per al disseny i seguiment de les polítiques agràries a Europa. En concret el model s'analitzarà en les regions de Catalunya, Mulde (Alemanya), South Moravia (República Txeca), Humber (Regne Unit) i Vojvodina Province (Sèrbia).

El Departament d'Agricultura va participar el 24 setembre passat en la reunió inicial del projecte europeu BESTMAP, a la Delegació del Govern de la Generalitat davant de la Unió Europea, a Brussel·les. L'inici del projecte va ser l'1 setembre i la duració és de 48 mesos.

Un cas a Catalunya

El rol de la conselleria en el projecte és el d'aportar un cas d'estudi a Catalunya per a poder validar aquesta nova arquitectura de modelitzar polítiques. Essencialment, ajudar a ajustar els models que es desenvoluparan, aportant dades agrícoles, col·laborant amb experiències prèvies de polítiques agràries, organitzant reunions amb els agricultors i organitzacions agràries.

A més del Departament d'Agricultura, també són socis del consorci el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), University of Leeds (Regne Unit), United Kingdom Research amb Innovation (Regne Unit), Cabridge Econometrics Limited (Regne Unit), Helmholtz-Zentrum Fuer Umweltforschung GMBH-UFZ (Alemanya), Institut Fuer Weltwirtschaft (Alemanya), Mundialis GMBH & Co KG (Alemanya), Univerzita Palackeho v Olomouci (República Txeca), The Rural Investment Support for Europe Foundation (Bèlgica), Biosense Institute-Research and Development Institute for Information Technologies in Biosystems (Sèrbia) i Pensoft Publishers (Bulgària).