El preu mitjà de l'habitatge tancarà l'any en els 1.600 euros per metre quadrat, el que suposarà una pujada interanual del 6%, segons es desprèn del III Informe Solvia Market View 2019. Segons aquestes dades de Solvia, el tercer trimestre de l'any va registrar una moderació dels preus i el valor de l'habitatge va créixer un 1% respecte els tres mesos anteriors, fins a arribar als 1.580 euros per metre quadrat.

Aquest informe apunta que malgrat l'alentiment en els preus, encara hi ha zones on segueixen creixent. Així, els majors increments respecte el trimestre anterior es van donar a Palència (+10%), Càceres (+9%) i Segovia (+8%). Per contra, els majors descensos es van registrar a Valladolid (-11%) i Lleó i Lugo (-7% en els dos casos).

Tenint en compte el preu, Madrid, Barcelona, Balears, Guipúscoa i Biscaia continuen encapçalant el rànquing a nivell estatal, després de superar els 2.000 euros per metre quadrat durant el tercer trimestre. Per contra, a Ciudad Real, Àvila o Badajoz, el preu no supera els 600 euros per metre quadrat.

Solvia va assenyalar que el tercer trimestre va reafirmar la tendència d'estabilització iniciada a principis d'any. Així, va apuntar que en el que va d'any, el volum d'operacions continua sent «lleugerament inferior» (-5%) al registrat durant els mateixos mesos de l'any anterior.

Concretament, durant el tercer trimestre, el nivell de transaccions va disminuir un 7% en comparació amb la demanda que es va registrar en el mateix període de 2018. No obstant això, les seves previsions apunten a un repunt del mercat en l'últim trimestre de l'any, de manera que s'espera que el 2019 tanqui en 600.000 compravendes, un 3% més que el 2018.

Des del seu punt de vista, la principal raó de la desacceleració en el tercer trimestre és l'allargament dels ritmes de venda originats per una demanda cada vegada més racional i previnguda per l'adaptació als canvis legislatius recollits en la nova llei hipotecària i per la inestabilitat política.

L'informe assenyala que el preu del lloguer es va situar en els 8,6 euros al mes per metre quadrat, fet que suposa un descens del 2% en comparació amb el trimestre previ. No obstant això, es va situar en la línia amb el registrat en el mateix període de l'any anterior. De cara a finals d'any, preveu que el preu mitjà del lloguer mensual se situï en els 9 euros per metre quadrat.

Zones amb recorregut

Solvia va afirmar que «hi ha zones que encara tenen recorregut». En concret, Orense, Logronyo i Cadis van registrar una taxa d'evolulció superior al 5%.

Pel que fa a la renda mitjana del lloguer per ubicacions, el cost varia significativament depenent de la província. Barcelona (15,2 euros per metre quadrat al mes), Madrid (14,9 euros) i Biscaia (14,4 euros) estan molt per sobre de la mitjana espanyola.

Per contra, entre les autonomies amb unes rendes més accessibles destaquen Càceres, Zamora i Conca, que presenten una mitjana de 4,8 euros per metre quadrat al mes.

L'estudi a més reflecteix l'esforç mitjà dels espanyols per fer front al lloguer d'un habitatge, que es va situar en el 35% dels seus ingressos anuals, el que, segons Solvia, suposa «un pes molt important en els salaris».