El BBVA i Grup Cañigueral, holding que opera sota la marca Costa Brava Mediterranean Foods, han formalitzat el primer finançament sostenible del sector carni a Espanya. Segons informa el banc en un comunicat, el préstec s'ha subscrit entre el BBVA i la filial del grup Frigorífics Costa Brava per un import de 35 milions. I s'ha tancat d'acord amb els principis de sostenibilitat que fixa l'organització internacional Loan Market Association.

En concret, l'operació és un finançament bilateral sota el format conegut com a 'préstec ESG-linked'. Una fórmula en què el tipus d'interès es troba lligat a l'evolució dels paràmetres de sostenibilitat de la companyia. És a dir, que si l'empresa millora la seva avaluació de sostenibilitat, se li redueix el tipus d'interès del préstec.

Per això, segons informa el BBVA, el consultor de sostenibilitat independent Sustainalytics emetrà un informe anual analitzant el compliment del grup català en qüestions ambientals, socials i de bon govern. Allò que en anglès es coneix sota les sigles 'ESG' (Environmental, Social and Governance).

Millores a la planta de Vilamalla

Gràcies a aquest préstec, el grup carni gironí farà millores a la seva planta de Vilamalla (Alt Empordà) amb l'objectiu d'adaptar-la als nous paràmetres de sostenibilitat i cobrir les necessitats de creixement de l'empresa. En concret, s'invertirà en els processos d'especejament, emmagatzematge i congelació. Les millores permetran aplicar solucions tecnològiques 4.0 a la planta per afavorir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que fixa l'ONU.

Segons subratlla el BBVA, "aquest préstec obre la porta de la sostenibilitat al sector carni". "Un sector que representa el 22,1% de tota la indústria alimentària espanyola, segons dades de finals de març de 2019 de l'Associació Nacional d'Indústries de la Carn d'Espanya (Anice)", destaca el comunicat del banc.

"El compromís de BBVA amb el medi ambient i el nostre afany per ajudar a finançar projectes que siguin sostenibles es veuen clarament reflectits en aquest préstec", afirma el director regional a Catalunya de la Banca d'Empreses i Corporacions de BBVA, Joan Piera. I hi afegeix: "El sector carni és una de les indústries més importants i estem convençuts que en els pròxims dies altres empreses similars es començaran a sumar en aquest camí a la transició energètica".

Al 2018, el BBVA va anunciar el seu Compromís 2025, que fixa mobilitzar 100.000 milions en finançament verd, infraestructures sostenibles, emprenedoria social i inclusió financera. Fins al juny del 2019, BBVA ja n'ha mobilitzats 22.000.

El Grup Cañigueral és un holding de caràcter familiar amb més de 50 anys d'història, especialista en carns i elaborats carnis. D'origen català, opera internacionalment sota la marca Costa Brava Mediterranean Foods i va ser la primera companyia espanyola homologada a exportar carn de porc als Estats Units. Actualment està present a més de 50 països i compta amb cinc companyies sota el seu paraigua.