El sindicat de Tècnics d'Hisenda (Gestha) ha xifrat en 59.000 milions d'euros la menor recaptació d'Espanya respecte al que li correspondria si hi hagués una pressió fiscal mitjana amb la UE-28, i atribueix la major part a l'economia submergida, ja que si es reduís en 10 punts es podrien recaptar uns 38.000 milions d'euros. Aquests són els càlculs realitzats per Gestha sobre les diferències de pressió fiscal d'Espanya respecte d'Europa l'any 2018, que xifra en 58.907 milions d'euros la pèrdua de recaptació a Espanya per la menor pressió fiscal amb la UE-28 i en 75.738 milions la pèrdua respecte la de la zona de l'euro.

Les dades apunten que, respecte la mitjana de la UE-28, el major dèficit recaptatori es registra en els impostos sobre la renda, seguida de les contribucions socials (10.800 milions).

En relació amb la zona de l'euro, el major «gap» recaptatori es registra a les contribucions socials (33.600 milions) seguides dels impostos sobre la renda i el patrimoni de les persones (28.800). Segons Gestha, el diferencial de la pressió fiscal espanyola es deu en primer lloc a la voluminosa economia submergida espanyola, que se situa gairebé 10 punts per sobre de la mitjana de la resta dels països de l'Eurozona.

Si el volum de l'economia submergida es reduís en 10 punts es podrien recaptar uns 38.000 milions d'euros anuals entre impostos i quotes de la Seguretat Social defraudats.