11 de novembre de 2019
11.11.2019
Diari de Girona

Alerta amb aquest correu del Ministeri d'Economia: és un frau

Ciberdelinqüents es fan passar pel ministeri per infectar el teu ordinador o altres dispositius i aconseguir dades

11.11.2019 | 15:56

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) i l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) han alertat sobre una nova estafa dissenyada per infectar ordinadors de tercers i fer-se amb les seves dades personals.

Expliquen que es tracta d'una campanya de correus electrònics que intenten suplantar el Ministeri d'Economia i Empresa. El correu, sota el pretext d'informar l'usuari sobre com validar els certificats electrònics, els requisits tècnics necessaris per a realitzar tràmits a la seu electrònica així com indicar quins són els sistemes de signatura i certificats admesos, i convida a l'usuari a fer clic sobre un botó que descarrega un fitxer maliciós en l'equip de la víctima.


.

Què fer si has rebut el correu

Si has rebut un correu d'aquestes característiques i has seguit les indicacions recollides en el mateix, s'haurà descarregat i executat un fitxer maliciós en el dispositiu, per tant, hauràs de procedir a la desinfecció de la mateixa seguint les pautes especificades en el següent contingut "Desinfecció de dispositius".

Si durant el procés de desinfecció, et sorgeixen dubtes o no saps com fer-ho, pots contactar amb l'equip de gestió d'incidents de INCIBE-CERT, un tècnic t'ajudarà a resoldre els teus dubtes.


Cinc recomanacions per evitar fraus:

  1. No obris correus d'usuaris desconeguts o que no hagis sol·licitat, elimina'ls directament.
  2. No contestis en cap cas a aquests correus, ni enviïs informació personal.
  3. Tingues precaució al punxar en enllaços i descarregar fitxers adjunts en correus, en SMS, missatges en WhatsApp o en xarxes socials, encara que siguin de contactes coneguts.
  4. Tingues sempre actualitzat el sistema operatiu i l'antivirus.
  5. En cas de dubte, consulta directament amb l'empresa o servei implicat o amb terceres parts de confiança com poden ser les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) o l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit