16 de novembre de 2019
16.11.2019
Diari de Girona

El 35% de les feines a Catalunya podrien ser automatitzades

La dada, precisa un informe del Govern, no significa que tots els llocs de treball seran substituïts per robots, sinó que hi haurà una reformulació de les tasques L'impacte final de la robotització podria ser positiu i generar un increment de l'ocupació del 0,7% el 2030

16.11.2019 | 01:28
El 35% de les feines a Catalunya podrien ser automatitzades

El 35% dels llocs de treball a Catalunya tenen una alta probabilitat de ser automatitzats en un futur, tot i que això no significa que tots ells seran substituïts per un robot, és a dir, no es tractaria tant d'una substitució, sinó més aviat d'una reformulació de les feines.

Són dades que s'extreuen de la Nota d'Economia 105: La revolució digital a Catalunya, que van presentar ahir el conseller d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, i la directora general d'Anàlisi Econòmic, Marta Curto.

Aquest treball monogràfic analitza l'impacte i els reptes de la revolució digital a Catalunya a través de 14 articles firmats per 21 acadèmics experts en la matèria.

Hi ha un percentatge molt rellevant de professions que, potencialment, hauran de redefinir-se. Per a les persones que no puguin adaptar-se a aquests canvis serà necessari cercar nous mecanismes de lluita contra la desigualtat.

La indústria 4.0 també generarà canvis organitzacionals, millorarà les condicions de seguretat i salut laboral, així com noves ocupacions i perfils professionals vinculats a les tecnologies de la informació i a les habilitats digitals.


L'impacte podria ser positiu

Tot i aquest percentatge, en termes agregats, l'impacte sobre aquests llocs de treball podria arribar a ser positiu, amb un increment de l'ocupació del 0,7% de cara el 2030. Malgrat que 1,4 milions de llocs de treball podrien ser desenvolupats per robots, segons mostren les dades, l'efecte net suposaria la creació de més de 2 milions de nous llocs de treball. Aquest context de digitalització propiciarà entorns productius col·laboratius entre màquines i persones, i això farà necessari replantejar l'educació, la capacitació i les competències que hauran de reunir els treballadors i treballadores del futur.

A més a més, segons l'estudi, realitzat entre més d'un miler d'empreses catalanes, les indústries que utilitzen robots presenten vendes, valor afegit i exportacions entre cuatre i cinc vegades per sobre les empreses no robotitzades. En aquest sentit, les empreses robotitzades ocupen també més treballadors, estan més capitalitzades, tenen una major presència de capital humà i una despesa en inversió i desenvolupament molt superior.

Una altra de les conclusions d'aquesta anàlisi és que la bretxa digital genera noves formes de desigualtats vinculades a desequilibris socioeconòmics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook