Ecologistes en Acció reclama a la Generalitat que s'ocupi de la classificació i conservació dels camins ramaders, tal com estableix una llei estatal de vies pecuàries del 1995, que va traspassar aquestes competències a les comunitats autònomes.

Ecologistes en Acció ha informat en un comunicat que aquests camins són de domini públic i que, independentment del pas dels ramats, aquesta llei contempla la seva importància des d'un punt de vista patrimonial, històric, social o de connectivitat.

A Catalunya s'estima que hi ha una xarxa d'uns 20.000 quilòmetres de camins ramaders, encara que des que es va aprovar la llei, fa uns 25 anys, la Generalitat només ha classificat 3.000 quilòmetres d'aquests camins.

Segons aquest grup ecologista, l'administració catalana no «té interès» a donar a conèixer aquests camins, que es perden cada dia arran de les ocupacions il·legals que produeix «l'urbanisme especulatiu».

Per aquest motiu, Ecologistes en Acció ha presentat una reclamació formal a la Generalitat perquè assumeixi les seves responsabilitats i comenci les tasques de classificació i conservació d'aquests camins. El col·lectiu afirma que ja han presentat «una queixa» al Síndic de Greuges i que donen un període de tres mesos perquè la Generalitat atengui la reclamació formal comentada. En cas contrari, adverteixen, portaran el cas «als tribunals».