El Seprona de la Guàrdia Civil investiga els responsables de dues explotacions ramaderes de la província de Lleida per un suposat delicte de falsedat documental. Segons va poder constatar el cos, els investigats alteraven la traçabilitat dels vedells que es trobaven a les seves granges. D'aquesta manera, augmentaven el valor de caps de bestiar de baixa qualitat, introduïen en els sistemes estatals animals de procedència il·legal, principalment d'altres països, i en falsejaven dades relatives a l'origen, raça, tractaments sanitaris o qualitat final de la carn.

Tot i això, des del Seprona van assenyalar que tots els caps de bestiar destinats al consum humà han passat els controls sanitaris dels escorxadors on van ser sacrificats. El Seprona va començar la investigació el 2016 després de detectar a Astúries una persona que portava al maleter del seu vehicle diversos cròtals de bestiar boví, alguns dels quals corresponien amb caps de bestiar situats en explotacions de la comarca del Segrià.

Després de comprovar els codis identificatius dels cròtals, el febrer del 2018, el cos va començar a investigar dues explotacions ramaderes situades a la província de Lleida. El Seprona va determinar que s'hi efectuaven transaccions de bestiar boví incomplint la normativa, alterant les dades de traçabilitat dels animals en assignar els cròtals de caps de bestiar morts novament a altres animals. Els fets són constitutius d'un delicte de falsedat documental en suposar la simulació d'un document públic i el trànsit de documents d'identitat falsos.

Els cròtals -peces de plàstic que identifiquen de manera individual a cada animal- venen a ser el document d'identitat de cada cap de bestiar i l'acompanyen des del seu naixement fins al moment de la seva mort.