El període mitjà de pagament entre empreses privades ha arribat a Espanya als 89 dies, el que suposa 12 més que els 77 que es van registrar l'any 2016, i 29 dies més respecte als 60 que estableix la llei de morositat. A Catalunya, les empreses tarden a pagar de mitjana als seus proveïdors 88 dies, exactament els mateixos que es registraven el 2016.

Així es desprèn d'un estudi de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), elaborat amb les respostes a socis i autònoms durant l'últim mes, que reflecteix que els autònoms sense treballadors i les micropimes són les que abans paguen als seus proveïdors.

A mesura que augmenta la mida de l'empresa, empitjoren els períodes mitjans de pagament, sent novament les grans empreses les que més tarden a pagar les factures pendents (122 dies de mitjana).

Els autònoms paguen els deutes amb altres autònoms en una mitjana de 61 dies de termini, és a dir, un dia més tard del que s'estableix com a data màxima a la Llei de Morositat. D'aquesta manera, per primer cop incompleixen els terminis màxims establerts a la norma, encara que són els que abans paguen.