L'empresa de fabricació artesana d'espardenyes Ball Pagès, d'Arbúcies, ha estat distingida per la Generalitat amb el Premi Nacional a la Millor Marca Artesana 2019. L'empresa familiar, amb taller a Arbúcies, dissenya, fabrica i distribueix espardenyes fetes a mà inspirades en els balls tradicionals eivissencs amb l'objectiu de mantenir viva la tradició del mediterrani i donar-lo a conèixer arreu del món. La cofundadora, Gemma Serra, explica que el premi «és un reconeixement a la feina feta, iniciada per casualitat fa 5 anys».

Serra afegeix que «apostem per una producció sostenible i una consciència empresarial clara, col·laborant amb l'ONG Kakolum i apostant per la lluita en la igualtat de gènere». Ball Pagès ven espardenyes a diferents botigues i ara el seu projecte és potenciar la venda online.

L'objectiu, diu Serra, «és treballar per oferir unes espardenyes úniques, justes, exclusives, solidàries, fetes a mà i fidels a la tradició». També a la demarcació de Girona, en la categoria de Premi Nacional Prestigia, l'Ajuntament de Forallac ha estat reconegut amb una menció especial per recuperar i posar en valor la tradició terrissaire i de fabricació de rajoles del municipi.

El lliurament, dilluns

Els Premis Nacionals d'Artesania de la Generalitat de Catalunya reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que han excel·lit la seva obra i trajectòria i han aportat elements d'innovació i prestigi en el sector. D'aquesta manera es vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l'artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement anual de la feina del sector.

L'acte de lliurement dels Premis tindrà lloc el proper dilluns, 16 de desembre al Palau de la Generalitat i estarà presidit pel president Quim Torra i la consellera d'Empresa i Coneixement.