21 de desembre de 2019
21.12.2019
Diari de Girona

El capital de risc és sexista

Un estudi conclou que els fons i gestores tenen tendència a penalitzar les «start-ups» amb presència femenina entre els seus fundadors. Els projectes liderats exclusivament per homes acaparen el 86% del finançament concedit a Espanya en l'últim any

21.12.2019 | 01:12
El capital de risc és sexista

És tot un contrasentit. Mentre diversos informes, tant a escala nacional com internacional, asseguren que les start-ups impulsades per dones tenen majors índexs d'èxit i solen rendibilitzar més els seus recursos, la veritat és que, a l'hora d'aconseguir el finançament necessari per començar els seus projectes, les emprenedores ho continuen tenint bastant més complicat que els seus col·legues homes. I amb molta diferència. Així ho ha posat de manifest la recerca que ha realitzat un grup de quatre alumnes del Col·legi Universitari d'Estudis Financers (Cunef), en la qual han analitzat les rondes de finançament que els diferents fons de venture capital o capital de risc han concedit en els últims anys a Espanya, amb uns resultats molt poc esperançadors.

I és que malgrat l'increment que s'ha produït en els últims temps en el volum total de diners que els inversors destinen a impulsar aquests nous negocis, la veritat és que la bretxa de gènere existent gairebé no ha variat. Així, l'any passat, el capital de risc va injectar fins a 609,4 milions d'euros en start-ups impulsades exclusivament per homes, davant els 94,8 milions que van destinar a aquelles iniciatives en les quals almenys hi havia una dona entre els seus fundadors. O, quelcom que és el mateix, les start-ups exclusivament masculines es van emportar el 86,5 per cent dels diners, davant el 13,5 per cent que van aconseguir els projectes mixtos o femenins. No és que no hi hagi hagut avenços, tres anys abans el percentatge d'inversió en start-ups mixtes o amb dones al capdavant era del 12 per cent, però, com assenyalen els mateixos autors de l'estudi, «la progressió, malgrat ser positiva, és mínima».

Una diferència que encara resulta més sagnant si es té en compte que, segons l'estudi Global Entrepreneurship Monitor, que també esmenta la recerca, les dones ja són gairebé un 45 per cent del total dels qui munten un nou negoci a Espanya. Si es tenen en compte exclusivament les start-ups, enteses com a companyies de caràcter tecnològic i que recorren a finançament del capital de risc, el percentatge de projectes amb presència femenina es rebaixa fins al 16 per cent i la porció de finançament que aconseguixen encara és menor.

«Evidentment, hi ha un biaix cultural que cal trencar i que també està molt relacionat amb el fet que la major part dels responsables dels fons de venture capital continuen sent homes», apunta Ramos, que va elaborar l'estudi al costat dels seus companys Carlos Frías, Ricardo Sancho i Laura Martínez-Conde, dirigits pel professor Juan José Tenorio. Així, segons la informació recopilada pels autors, fins al 80 per cent dels qui ostenten càrrecs de responsabilitat en aquesta mena de vehicles d'inversió a Espanya són homes. Sobre aquest tema, els investigadors recorden els estudis realitzats per la Small Business Association dels EUA, que sostenen que els gestors de capital de risc tenen tendència a realitzar inversions «en companyies i persones amb les quals se senten identificats». És a dir, que, en una indústria dominada pels homes, és lògic que siguin els homes els que siguin beneficiats.


«Visibilitzar l'èxit de les dones»

Sobre aquest tema, el CEO de l'Associació Valenciana de Startups, Nacho Mas, apunta que és necessari «visibilitzar més els casos d'èxit de dones emprenedores perquè unes altres les puguin tenir com a referents», encara que també confia que, en la mesura en què hi hagi més dones en carreres universitàries tècniques, augmentarà la seva presència al capdavant d'aquesta mena de companyies. En aquest context, també han començat a sorgir fons especialitzats en la inversió en projectes liderats per dones, com l'espanyol Red Capital Partners, que va col·laborar en la recerca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook