Un total de 14 països de la Unió Europea (UE) i de l'Espai Econòmic Europeu (Noruega, Islàndia i Liechtenstein) activaran o elevaran el coixí de capital anticlice el 2020, mentre que el Banc d'Espanya, encara que en la seva última actualització va incloure un avís sobre l'alça de riscos, va decidir mantenir-lo en el 0% almenys durant el primer trimestre del proper any.

El matalàs anticlice és una eina macroprudencial a disposició dels supervisors nacionals sorgida arran de la crisi financera de 2008 que es combina amb la resta de nivells de capital mínim del procés de revisió i avaluació supervisora. Des de llavors, i donada la prociclitat de el sistema financer, les autoritats han de sol·licitar als seus bancs l'acumulació de més capital quan considerin que el risc sistèmic cíclic està augmentant.

El seu objectiu és el de reforçar la solvència de les entitats per a poder absorbir potencials pèrdues creditícies que es produeixin a fases recessives del cicle per, d'aquesta manera, minimitzar l'impacte negatiu d'una contracció en el flux de finançament bancari a l'economia en temps dolents. La institució dirigida per Pablo Hernández de Cos va decidir en la seva última actualització trimestral del 20 de desembre mantenir-lo en el 0% a causa de que els indicadors que alerten de l'aparició de risc sistèmic associat al creixement excessiu del crèdit emparaven el seu manteniment.

Tot i això, va apuntar que, si es confirma l'escenari central de les previsions, alguns dels indicadors que es tenen en compte per adoptar la decisió «superarien els llindars de referència» d'aquest instrument macroprudencial a l'horitzó de projecció, Així, va avisar que, des del moment de la seva potencial activació, les entitats de crèdit compten amb un termini de dotze mesos per acumular el requeriment.

Segons les dades de la Junta Europea de Risc Sistèmic, actualment són onze els països que tenen fixat un matalàs anticíclic per sobre del 0%, mentre que set d'ells tenen previst elevar-lo durant els propers mesos i tres activar-lo. D'aquesta manera, un total de 14 països, dels 31 que remeten els seus calendaris a l'organisme, tindran activada aquesta eina contracíclica el 2020, segons l'última actualització rebuda i datada fa tot just uns dies. Bèlgica ha comunicat ja la seva intenció d'activar el matalàs amb el qual sol·licita més capital als seus banc, que passarà del 0% al 0,5% l'1 de juliol del 2020. Alemanya farà el mateix el mateix dia, si bé passarà de no necessitar capital a les seves entitats a requerir un 0,25%.