L'economia espanyola va créixer un 0,4% durant el tercer trimestre que l'any, el mateix que el trimestre precedent, però continua avançant a un ritme molt lent. Aquesta tendència fa tres anys que es manté igual.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, la comparació amb l'any passat mostra que el Producte Interior Brut (PIB) va créixer un 1,9% el tercer trimestre, una dècima menys que en el segon trimestre i del que havia avançat l'entitat el passat octubre, quan va indicar un creixement del 2%. La taxa de l'1,9% és, a més, dues dècimes inferior al creixement previst pel govern pel 2019 en el Pla Pressupostari remès a Brussel·les (2,1%) i també una dècima inferior a les projeccions del Banc d'Espanya (2%)

La demanda nacional va contribuir amb 1,8 punts al creixement, sis dècimes més que en el segon trimestre, mentre que la demanda externa va aportar només 0,1 punts, set dècimes menys.

Més consum i inversions

Amb les xifres del tercer trimestre, l'economia espanyola acumula 23 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avançament trimestral del 0,4% s'acumulen 24 trimestres consecutius de pujades.

Entre juliol i setembre va millorar tant el consum com la inversió. Concretament, la despesa en consum es va incrementar un 0,8%. La despesa pública també es va accelerar el tercer trimestre després d'augmentar un 0,6% i la invesió en vivenda va retrocedir un 0,3%.

Les exportacions creixen un 3%

Les exportacions van ampliar el seu creixement interanual el tercer trimestre 1,3 punts, situant-se al 3,3% després de tres trimestres mostrant taxes interanuals negatives. Des de la visió de l'oferta, la indústria i l'agricultura van créixer. El PIB de la indústria ho va fer un 1,2%, el doble que el trimestre anterior, mentre que l'agricultura va arribar a taxes positives fins al 0,1%. Per altra banda, la construcció va moderar la taxa de creixement fins el 2,4% i els serveis es van desaccelerar cinc dècimes.

Els llocs de treball a temps complet també van reduir-se en relació al mateix període que l'any passat, fins el 1,8% el que suposa la creació en un any de 332.000 llocs de treball equivalents a temps complet. Aquesta taxa de creixement interanual és la més baixa des del tercer trimestre de 2014.

La remuneració dels assalariats va passar de créixer un 5% a un 4,5% com a conseqüència del major nombre d'assalariats.