Les tarifes elèctriques del mercat lliure són fins a un 64% més cares que el semiregulat Preu Voluntari pel Petit Consumidor (PVPC) segons posa de manifest l'últim estudi comparatiu realitzat per FACUA-Consumidors en Acció. L'associació ha analitzat ofertes de deu comercialitzadores i en tots els casos «inflen» el rebut respecte a la ja de per sí elevada tarifa regulada PVPC. Així, la factura mensual puja entre set i 28 euros segons la companyia en comparació amb l'import que pagarien en el mercat semiregulat. Facua ha posat com a exemple que el rebut d'un usuari amb 4,4 kW de potència contractada i 366 kW/h de consum seria de 64,62 euros amb la tarifa PVPC el mes passat, mentre que en el mercat lliure pagaria entre 71,23 i 92,32 euros.

Les més cares

L'estudi mostra que, de les tarifes analitzades, les tres comercialitzadores més cares són Feníe (92,32 euros per a un usuari mitjà), Iberdrola (90,76 euros) i Holaluz (87,10 euros). Si s'analitzen les tarifes per cada kW/hora, repeteixen les tres mateixes companyies: Feníe (20,38 cèntims), Iberdrola (19,06 cèntims) i Holaluz (18,95). Les diferències arriben al 64,2% en relació amb els 12,41 cèntims per kW/hora de preu mitjà del desembre amb la tarifa PVPC. Les més barates són Cepsa (71,23 euros per a un usuari mitjà), Naturgy (72,17 euros) i Endesa (75,01).

FACUA adverteix als usuaris que vulguin tornar a la tarifa semirregulada (PVPC) només han de contactar amb qualsevol de les vuit denominades comercialitzadores de referència, que pertanyen a grups empresarials que també tenen comercialitzadores de mercat lliure. L'estudi, realitzat entre el 3 i el 8 de gener abarca les tarifes sense discriminació horària i preu establert per cada kW de potència contractada i kWh d'energia consumida de Cepsa, CHC Energía, Endesa, Feníe, Holaluz, Iberdrola, Lucera, Naturgy, Repsol i Som Energia.