Es sorprenent veure com persones que fa un temps no es coneixien, amb formacions, experiències, edats i orígens diferents, poden estar tancades en una oficina i treballar de forma productiva, cooperant entre elles, progressant professionalment i amb un bon ambient de treball. Doncs aquest article justament va de les accions diàries i petites que trenquen aquesta situació ideal. Dic petites perquè emportar-se el mèrit pel que fa a una altra persona, tirar la culpa a algú dels teus propis errors, que se't passin les dates de lliurament o tenir un comportament ofensiu, ja sigui sexual o de qualsevol altre tipus, són comportaments molt evidents i generalment tots coincidirem en què no s'han de dur a terme. Avui descriuré actes més simples però que poden arribar a ser molt molestos.

1) Enviar correus electrònics tota l'estona i per qualsevol cosa. Això interromp la feina dels altres. Envia únicament els correus necessaris. Hi ha temes que pots parlar amb els teus companys cara a cara.

2) El treball desenvolupat per cada un dels empleats és igual d'important per al funcionament de l'empresa. No per ser el cap o tenir un lloc més alt has de desprestigiar el treball dels teus companys i parlar-los com si fossin menys importants.

3) Llevat que tinguis algun tipus d'acord amb els que comparteixen la teva oficina, escolta la teva música utilitzant auriculars.

4) No estar pendent del telèfon, correu electrònic o WhatsApp simplement perquè no et ve de gust fa que es retardi una tasca. Trigar a resoldre un problema pot suposar que aquest creixi.

5) Encara que soni trivial, a molta gent li molesta que quan algú se serveix l'últim cafè, deixi la cafetera buida sense tenir en consideració procurar que el proper que vulgui carregar les seves energies ho pugui fer.

6) Moltes empreses donen suport als horaris flexibles, però els teus companys es poden molestar si veuen que t'aprofites massa d'això. Normalment ho notaran perquè seràs l'últim a arribar i el primer a anar-te'n.

7) Anar a la feina quan estàs malalt pot semblar heroic, però pot suposar un risc de contagi per als companys. Si estàs malalt, teletreballar o agafar-te el temps que necessitis fins que milloris és una bona idea o, com a mínim, pren les màximes precaucions per no compartir els teus bacteris.

8) Dur al tàper alguna cosa de menjar amb una olor insuportable pot espatllar l'hora de dinar dels companys. Cal recordar que treballem molt a prop els uns dels altres.

9) Les trucades personals a la feina no aporten res positiu. Les converses privades són això: privades. Cal tenir-les en un moment i amb un volum en el qual no molestin ningú.

10) Fer-li la pilota al cap i als altres alts càrrecs només farà que la resta de companys pensin que aquesta persona és falsa i només vol guanyar-se la confiança dels altres.

11) Per la meva experiència, una de les queixes més comunes és, precisament, que una altra persona no pari de queixar-se i sigui negativa. Per desgràcia, els que sempre es queixen a vegades no ho perceben i creuen que tots al seu voltant veuen les coses com ells.

12) Sense voler entrar en la famosa guerra de fumadors i no fumadors, no s'ha d'utilitzar aquest hàbit com a excusa per tenir més descansos que els altres.

Podria seguir, però prefereixo aturar-me aquí. T'animes a seguir tu, per reflexionar més sobre el tema? Seria fantàstic poder fer a la feina una sessió amb els companys i plantejar una pluja d'idees amb el mateix títol que aquest article per fer una llista similar i poder millorar la convivència laboral.