L'economista francès Thomas Piketty va afirmar que cal demanar als independentistes «quin model d'Europa volen» en cas d'aconseguir la independència de Catalunya: un model de «solidaritat fiscal» amb la resta de països europeus o «conservar tots els seus diners i convertir-se en un altre Luxemburg». Així va respondre Piketty a l'exeurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa quan li va preguntar sobre la qüestió catalana durant una conferència celebrada al Palau Macaya de La Caixa a Barcelona.

L'economista francès, considerat com un dels més influents del segle XXI, va presentar la seva última obra Capital i ideologia, una extensa obra en què repassa la història econòmica de les desigualtats econòmiques des de les societats esclavistes, colonials i modernes fins a l'actualitat.

Al llarg de la seva obra, Piketty aborda el model fiscal pel qual hauria d'apostar Europa per reduir les desigualtats, i dedica un apartat a la qüestió catalana, centrada en arguments econòmics dels independentistes.

Piketty va admetre que el conflicte entre Catalunya i Espanya és «molt complex» i intervenen molts determinants culturals i identitaris, però va assegurar que «les qüestions fiscals no poden ser ignorades», ja que es tracta d'una regió rica. L'autor va ressaltar que el vot independentista a Catalunya es concentra en els ciutadans «amb més formació i riquesa», i ho va comparar amb els resultats del referèndum del Brexit, en què les persones amb més formació i poder adquisitiu, en canvi, es van oposar a separar-se de la Unió Europea.