Aquest passat mes de setembre van saltar les alarmes en els mercats després de la publicació del PMI manufacturer. Un dels indicadors clau de l'economia nord-americana, radiografia molt clarivident del sector industrial nord-americà, se situava, per primera vegada, a nivells previs a la crisi financera de 2008. PMI és l'acrònim de Purchasing Managers Index, o «Índex de Gestors de Compres». És un mesurador macroeconòmic molt respectat per valorar la salut econòmica d'un país perquè es basa en enquestes senzilles on es pregunta al responsable de les empreses més destacades si la situació ha millorat, es manté igual o ha empitjorat. A més, és molt avançat, ja que les dades de cada mes es publiquen en els primers dies del mes següent. Les preguntes es classifiquen en cinc grups:

- Comandes noves: realitzades per clients des de l'última enquesta.

- Output: quantitat i velocitat de producció.

- Ocupació: si hi ha més o menys treballadors.

- Proveïdors: temps de lliurament.

- Stock: evolució de l'inventari d'existències.

La seva interpretació és molt simple. Un PMI de 50 indicaria que el sector s'ha mantingut estable durant l'últim mes. Si està per sobre de 50 significaria millora, i per sota de 50 alertaria del seu deteriorament. De manera que la situació més desitjable és que el PMI estigui molt per sobre de 50.

L'ISM (Institute for Supply Management o Institut de Gestió d'Oferta) és una associació sense ànim de lucre formada per més de 50.000 membres a tot el món. La seva funció és investigar i elaborar informes per als seus associats, a més d'oferir educació i assessorament.

El PMI de l'ISM és un indicador tan potent que ha estat capaç de mantenir-se com una eina eficient per mesurar l'economia nord-americana des de la seva primera aparició, el 1948.

L'ISM elabora dos índexs PMI, per al sector manufacturer i per al no manufacturer, amb enquestes realitzades a centenars d'empreses privades i públiques d'un total de 18 indústries dels Estats Units. El PMI de l'ISM es publica mensualment en les seves dues variants, el manufacturer el primer dia hàbil i el no manufacturer, el tercer.