Les interprofessionals de l'oli d'oliva i de l'oliva de taula, que representen als sectors agroalimentaris més afectats pels aranzels imposats per l'Administració de Donald Trump, van exigir al president del Govern, Pedro Sánchez, que se situï al capdavant dels interessos espanyols per defensar amb contundència els productes nacionals.

En concret, totes dues associacions consideren que aquest atac per part dels Estats Units és una «qüestió d'Estat», ja que posa en risc la supervivència de pilars fonamentals de l'agroeconomia nacional dels quals viuen més de mig milió de famílies a Espanya, així com la sostenibilitat d'àmplies zones rurals. En aquest sentit, creuen que es tracta d'un «atac injustificat» que s'ha dirigit, amb tota la intenció, contra les produccions alimentàries «més emblemàtiques i assentades» en el mercat nord-americà i considerades referents de qualitat pels consumidors. Per la seva banda, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va reclamar una resposta «ferma i contundent» de la Comissió Europea i va apostar per una solució «negociada».