ILC Iberia, filial d'Iberpotash, ha perdut el recurs davant del Tribunal General de la Unió Europea contra la penalització de Brussel·les per rebre ajudes il·legals. El tribunal europeu de primera instància ha conclòs que la Comissió Europea no va cometre "cap error" a l'hora de determinar que l'Estat i la Generalitat van ajudar il·legalment la companyia. La CE va sancionar Espanya el 2017 per exigir a l'empresa unes garanties mediambientals massa baixes per l'impacte de la seva activitat a les mines de Súria i Balsareny/Sallent i per la cobertura del runam de Vilafruns totalment costejada per la Generalitat. Un càstig que obligava a l'empresa israeliana a retornar més de 5,8 milions d'euros per l'avantatge aconseguit. La decisió del TGUE encara es pot recórrer en última instància al Tribunal de Justícia de la UE.

Així, el TGUE nega la raó a l'empresa minera que al·legava "pèrdua d'ingressos" i d'oportunitat" de negoci per justificar que la Generalitat li costegés la cobertura del runam de Vilafruns. Per contra, la Comissió Europea va defensar als tribunals que Iberpotash sí que va obtenir "clarament" un avantatge amb aquesta mesura.

Cas Iberpotash

El 2017 la CE va determinar que l'Estat i la Generalitat havien atorgat "ajuts il·legals" a Iberpotash perquè aquesta "no va haver d'assumir les despeses de la protecció mediambiental que altres competidores del sector miner assumeixen a la UE" i, per tant, "va gaudir d'un avantatge competitiu excessiu"

En concret, la CE va sancionar l'Estat no només per finançar els costos de reparació mediambiental a la colònia minera de Vilafruns, sinó també pel fet que s'exigissin a l'empresa unes garanties "injustificablement baixes" per compensar l'impacte mediambiental negatiu de les mines de Súria i Balsareny/Sallent.

En la seva decisió, l'executiu de la UE destacava que la Generalitat les havia calculat "a un nivell significativament major".Tanmateix, en el cas de Vilafruns, la CE va recriminar al Govern que financés "la despesa total per reduir l'impacte mediambiental negatiu" l'any 2008 i 2009 i que Iberpotash no n'assumís almenys el 50%, tal com requereix la normativa europea.