Al Servei Veterinari d'Inspecció Animal de Girona se li ha girat feina. Aquest organisme que depèn del Ministeri d'Agricultura i que s'encarrega d'emetre els permisos sanitaris d'exportació de productes d'origen animal ha tancat l'any autoritzant més de 21.000 certificats a empreses gironines per exportar carn a països de fora de la Unió Europea. Això suposa un 14% més que l'any passat i un 36% més que el 2015, una forta embranzida motivada principalment pels estralls que ha provocat la pesta porcina a la Xina, que ha disparat la demanda de la carn de porc arreu del món.

Segons van informar fonts del servei, en els darrers anys Girona s'ha consolidat com la segona província d'Espanya que més certificats veterinaris d'exportació emet anualment, només superada per la de Barcelona. La diferència rau en el fet que la capital catalana és un gran port de sortida per a mercaderies i molts certificats corresponen a empreses d'altres províncies, mentre que a Girona la majoria de permisos s'emeten a empreses gironines. Això certifica la província com a pol principal d'exportació de productes carnis de tot l'Estat, almenys des dels últims cinc anys.

El Servei Veterinari d'Inspecció Animal de Girona apunta que entre el 80 i el 90% dels permisos atorgats el 2019 corresponen a la carn de porc. El 2018 es va tancar amb 18.105 certificats, els els mateixos que el 2017. El 2016 aquests van ser de 17.300, i el 2015 de 13.500.

Aquest servei està format per professionals del Cos Nacional Veterinari, treballadors públics que s'encarreguen de tramitar i acceptar les sol·licituds dels productors de carn per exportar a països de fora d'Europa. En aquest sentit, confessen que aquests dies el volum de treball ha augmentat per l'allau de sol·licituds del sector porcí per vendre a l'Àsia, principalment a la Xina, actualment amb una cabana porcina sota mínims després de sacrificar 250 milions de caps per la pesta.