Les dues comunitats de Regants de l'Ebre van demanar ajuda al Departament d'Agricultura per poder aplicar biocides contra el llapó, les algues incrustants que col·lapsen els canals de reg, i reduir així l'alt cost que suposa retirar-lo amb maquinària. Calculen que en una campanya com la passada, amb molta proliferació d'aquests macròfits, han d'invertir fins a quatre milions d'euros per netejar el llapó.

Demanen certificar i autoritzar l'ús de manganat potàssic o sulfat de coure. D'altra banda, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, es va comprometre a mantenir el finançament o crear un nou grup ad hoc, quan expiri, a l'octubre, el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) que ha permès executar un projecte per lluitar contra el caragol poma des de 2014.

Jordà es va reunir dimecres amb representants de la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l'Ebre, que gestiona l'hemidelta esquerre, i de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, que gestiona l'hemidelta dret, per debatre diversos temes que afecten la xarxa de reg i el Delta de l'Ebre.

Segons el president de la Dreta, Josep Manel Ferré, el llapó als canals impedeix que l'aigua «corri com toca» i els regants volen reduir el cost i els efectes mediambientals negatius que suposa retirar el llapó dels canals amb maquinària i per aconseguir-ho proposen combinar aquestes accions amb l'aplicació de biocides en moments concrets en què les algues col·lapsen la xarxa.