18 de gener de 2020
18.01.2020

L'ecosistema de «start-ups» catalanes ha crescut un 38% en tres anys

Un estudi de la Generalitat estableix que està format per 1.500 companyies El Departament d'Empresa anuncia que ha iniciat un procés per ampliar la presència als EUA amb una oficina a Austin

18.01.2020 | 01:09
Chacón va anunciar una inversió de 20 milions en les «start-ups».

L'ecosistema de start-ups a Catalunya ha crescut un 38% en tres anys i ja està format per 1.500 empreses, segons les dades d'un estudi elaborat pel Departament d'Empresa i Coneixement. L'informe, presentat aquesta setmana, assenyala que aquest sector dona feina a 16.900 persones a Catalunya, un 23% més que el 2016. Durant la conferència, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va anunciar que s'ha iniciat un procés per ampliar la seva presència als Estats Units amb una nova oficina a Austin. A més, va fer públic que la conselleria destinarà 20 milions d'euros en els propers tres anys a impulsar l'ecosistema de start-ups catalanes. Tot plegat per aconseguir els objectius d'arribar al 2030 amb 4.000 empreses emergents, 400 scale-ups i 15 unicorns, les start-ups valorades en més de mil milions d'euros.

En aquests moments, el Govern considera que hi ha tres unicorns creats a Catalunya: Glovo, LetGo i Edreams. El Departament confia a poder incrementar la dotació pressupostària dedicada al foment i promoció de les empreses emergents i s'ha proposat crear verticals d'activitat per organitzar les companyies, impulsar la col·laboració entre start-ups i grans corporacions, ampliar les línies d'ajut i potenciar la connexió internacional de les empreses. La presència a Austin ampliarà la presència als Estats Units, on el Govern té oficines a Sillicon Valley, Miami, Nova York i Washington.


Indústria 4.0

També es vol recolzar en start-ups en fase prellavor i intensives en tecnologies, una tipologia d'empreses que ja estan implementades a Catalunya, ja que l'estudi assenyala que el 64% de les start-ups treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l'internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.

El directori també mostra com l'ocupació mitjana ha passat de nou treballadors el 2016 a 16 empleats el 2018. A més, es pot afirmar que, en aquest període, ha augmentat la mida de les empreses perquè s'han reduït en 11 punts percentuals les start-ups amb menys de cinc treballadors i ara mateix el 60% de les empreses tenen sis empleats o més. Chacón va assegurar que les dades mostren que l'ecosistema està «internacionalitzat», ja que el 19% dels treballadors són estrangers, un percentatge que se situa en el 15% en el cas dels fundadors d'aquestes empreses.

Una altra mostra de la «maduresa» de l'ecosistema, en paraules de la consellera d'Empresa i Coneixement, és la presència d'«emprenedors en sèrie a Catalunya», perquè l'informe mostra que el 39% dels fundadors de start-ups a Catalunya ja havien creat anteriorment alguna empresa emergent. La titular d'Empresa va insistir en el fet que «l'atracció i la generació de talent» a les start-ups a Catalunya «és cabdal» perquè ajuda a atraure inversió estrangera a tots els sectors.


Dones directives

La radiografia també revela que el 21,8% dels equips fundadors d'empreses emergents a Catalunya compten amb dones directives. El conseller delegat d'Acció, Joan Romero, va apuntar que aquest es tracta d'un percentatge superior al de la mitjana de la Unió Europea (17,6%) i al de països com Països Baixos, Suècia, França, Regne Unit o Alemanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook