L'ecosistema de start-ups a Catalunya ha crescut un 38% en tres anys i ja està format per 1.500 empreses, segons les dades d'un estudi elaborat pel Departament d'Empresa i Coneixement. L'informe, presentat aquesta setmana, assenyala que aquest sector dona feina a 16.900 persones a Catalunya, un 23% més que el 2016. Durant la conferència, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va anunciar que s'ha iniciat un procés per ampliar la seva presència als Estats Units amb una nova oficina a Austin. A més, va fer públic que la conselleria destinarà 20 milions d'euros en els propers tres anys a impulsar l'ecosistema de start-ups catalanes. Tot plegat per aconseguir els objectius d'arribar al 2030 amb 4.000 empreses emergents, 400 scale-ups i 15 unicorns, les start-ups valorades en més de mil milions d'euros.

En aquests moments, el Govern considera que hi ha tres unicorns creats a Catalunya: Glovo, LetGo i Edreams. El Departament confia a poder incrementar la dotació pressupostària dedicada al foment i promoció de les empreses emergents i s'ha proposat crear verticals d'activitat per organitzar les companyies, impulsar la col·laboració entre start-ups i grans corporacions, ampliar les línies d'ajut i potenciar la connexió internacional de les empreses. La presència a Austin ampliarà la presència als Estats Units, on el Govern té oficines a Sillicon Valley, Miami, Nova York i Washington.

Indústria 4.0

També es vol recolzar en start-ups en fase prellavor i intensives en tecnologies, una tipologia d'empreses que ja estan implementades a Catalunya, ja que l'estudi assenyala que el 64% de les start-ups treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l'internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.

El directori també mostra com l'ocupació mitjana ha passat de nou treballadors el 2016 a 16 empleats el 2018. A més, es pot afirmar que, en aquest període, ha augmentat la mida de les empreses perquè s'han reduït en 11 punts percentuals les start-ups amb menys de cinc treballadors i ara mateix el 60% de les empreses tenen sis empleats o més. Chacón va assegurar que les dades mostren que l'ecosistema està «internacionalitzat», ja que el 19% dels treballadors són estrangers, un percentatge que se situa en el 15% en el cas dels fundadors d'aquestes empreses.

Una altra mostra de la «maduresa» de l'ecosistema, en paraules de la consellera d'Empresa i Coneixement, és la presència d'«emprenedors en sèrie a Catalunya», perquè l'informe mostra que el 39% dels fundadors de start-ups a Catalunya ja havien creat anteriorment alguna empresa emergent. La titular d'Empresa va insistir en el fet que «l'atracció i la generació de talent» a les start-ups a Catalunya «és cabdal» perquè ajuda a atraure inversió estrangera a tots els sectors.

Dones directives

La radiografia també revela que el 21,8% dels equips fundadors d'empreses emergents a Catalunya compten amb dones directives. El conseller delegat d'Acció, Joan Romero, va apuntar que aquest es tracta d'un percentatge superior al de la mitjana de la Unió Europea (17,6%) i al de països com Països Baixos, Suècia, França, Regne Unit o Alemanya.