El 50% dels espanyols considera que la situació econòmica del país empitjorarà en els propers dotze mesos, una xifra que suposa 15 punts més que al desembre de 2018, mentre que el 23,7% pensa que millorarà, tres dècimes menys, i un 21% que romandrà igual, cosa que suposa 14 punts menys. Així es desprèn de l'informe d'opinió pública elaborat per Simple Lógica, que reflecteix que un 58,5% dels ciutadans pensa que l'economia espanyola ha empitjorat en l'últim any, també 15 punts més que el mes de desembre de l'any 2018; davant d'un 30% que considera que no ha variat, quatre punts menys, i un 9,7% que assegura ha millorat, 11 punts menys.

Les dones són més positives que els homes, ja que un 26,3% d'elles creu que la situació millorarà, mentre que un 53,7% dels homes pensa que empitjorarà, i, segons l'edat, entre els menors de 35 anys és significativament superior el percentatge dels que preveuen que la situació econòmica millorarà (30,3).

En funció dels estudis, el percentatge de ciutadans que auguren que es produirà un empitjorament econòmic creix al mateix temps que ho fa el nivell d'estudis, passant del 45,8% entre els que tenen estudis primaris o inferiors al 56,8% entre els que en tenen d'universitaris. A més, només el 19,4% dels que tenen el màxim nivell d'estudis auguren que millorarà.

Per autonomies, hi ha una previsió de millora més gran a Andalusia (27,8%), Comunitat Valenciana (29%) i Galícia (26%), davant de les comunitats que auguren un empitjorament de forma més clara, com Castella i Lleó (57,5%).

Els joves, més optimistes

Respecte la situació econòmica en l'últim any, la percepció de l'evolució és més favorable entre els més joves, ja que el 12% dels menors de 35 anys considera que l'economia ha millorat, davant de només el 7,6% dels majors de 65 anys.

D'altra banda, més de la meitat dels ciutadans (53,3%) pensa que la situació econòmica de les seves llars es mantindrà estable en els propers dotze mesos, una xifra que suposa tres punts i mig menys que la registrada el 2018, mentre que el 21% pensa que millorarà, un punt inferior a la registrada llavors, al mateix temps que un 21,1%, gairebé cinc punts més que fa un any, preveu que empitjorarà.

L'estudi reflecteix que el percentatge dels que preveuen que la situació econòmica de les seves llars millorarà en els propers dotze mesos és significativament superior entre els que tenen menys de 45 anys (25,6%), els que tenen estudis secundaris (24,7%) i els que viuen a la Comunitat de Madrid (26,5%).

El pessimisme dels més grans

Així mateix, el percentatge dels que preveuen que la situació econòmica de les seves llars empitjorarà destaca entre els majors de 55 anys (26,1%), els que tenen estudis fins a primaris (26,5%) i les persones que resideixen a la comunitat autònoma de Castella i Lleó (28,7%).

Respecte el mes de desembre de l'any 2018, l'informe d'opinió pública reflecteix un empitjorament de la percepció de la situació econòmica de les llars. En concret, el 66,3% dels ciutadans espanyols creu que la situació econòmica de les seves llars s'ha mantingut estable durant els últims dotze mesos, mentre que gairebé un de cada deu (9,3%) manifesta que ha millorat i una quarta part (24,4%), que la situació ha empitjorat.