18 de gener de 2020
18.01.2020

El sector immobiliari espanyol s'estabilitzarà el 2020 després de diversos anys de creixement

Els experts pronostiquen que el totxo seguirà aquest any sent refugi dels inversors estrangers, especialment veneçolans i mexicans Promotors i constructors asseguren que els preus de l'habitatge pujaran durant l'any entre el 3 i el 4%, increments inferiors a l'actualització dels salaris

18.01.2020 | 01:10
El totxo tornarà a ser refugi per als inversors estrangers.

El sector immobiliari encara el 2020 com un any d'estabilització i normalització, després del període de creixement posterior a la crisi, amb l'augment de l'oferta d'habitatge de lloguer, el desenvolupament de fórmules com el coliving i la construcció industrialitzada entre els seus principals reptes. Amb la incògnita sobre com pot evolucionar la inestabilitat política, els experts preveuen que el totxo espanyol seguirà sent refugi d'inversors estrangers, entre ells els veneçolans i mexicans, que estan «venint en massa», segons el president de l'assessoria borsària Armanext.

Les previsions de promotors i constructors apunten que els preus de l'habitatge pujaran l'any que ve entre el 3% i el 4%, xifra molt semblant o lleugerament inferior a les actualitzacions que tindran gran part dels salaris.

Per al secretari general de l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya (APCE) i director gerent de la madrilenya Asprima, Daniel Cuervo, es tracta d'una «bona notícia perquè permet que el comprador d'habitatge pugui accedir-hi». No obstant això, Cuervo recorda que Espanya presenta «moltes realitats immobiliàries» i que hi haurà zones amb pujades inferiors a el 3%, mentre que a altres arribaran al 7% i el 8%.

En aquesta evolució a diferents velocitats incideix el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, per a qui la fluctuació de preus serà «extremadament heterogènia depenent de mercat o regió», de manera que «hi haurà zones en què els preus baixaran, en algunes es mantindran estables i a altres seguiran la seva tendència alcista».

L'estabilització de l'activitat el 2020 pivotarà en una producció d'habitatge nou que l'APCE s'estima entre 110.000 i 115.000 unitats, pràcticament igual que aquest any. Una mica més optimistes, a pisos.com creuen que podrien superar els 120.000 visats de construcció per primera vegada des de 2008 i que s'arribarà a les 360.000 hipoteques, fet que suposaria una alça interanual del 4%, molt lluny de la caiguda que va provocar la reforma de la llei hipotecària. Aquesta superació de les reticències amb la nova llei podria elevar les compravendes, que es troben pràcticament congelades des de 2017 (per sobre de les 500.000), quelcom que els experts creuen que es deu també al fet que les famílies espanyoles estan retardant la decisió de comprar per la incertesa a curt i mig termini de la conjuntura socioeconòmica.


Protagonisme del lloguer

Mentrestant, el mercat de lloguer guanyarà protagonisme i ja es presenta com un nou pol d'inversió per a operadors institucionals a Madrid, Barcelona i les seves corones urbanes. I és que amb una demanda cada vegada més alta, sobretot de joves i treballadors itinerants, i una oferta insuficient, el model «construir per llogar», que ja està estès a altres països d'Europa, es prepara per al seu auge a Espanya.

En ell han invertit aquest any fons i socimis, que tenen en marxa prop de 5.000 cases a Madrid i Barcelona dirigides a classes mitjanes o mitjanes baixes, de bona qualitat i preu assequible, segons dades de Savills Aguirre Newman.

També a la consultora immobiliària internacional JLL esperen veure operacions de lloguer residencial el 2020, tenint en compte les «oportunitats que ofereix pel que fa a qualitat de l'actiu, situació i llibertat de moviment» i la «fam institucional per Espanya», assenyalen des de la companyia.

«El construir per llogar ha vingut per quedar-se i quan els projectes en marxa estiguin operant augmentaran l'oferta i això permetrà que els preus no tinguin un comportament tan agressiu i serà positiu», explica Cuervo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook