Telefónica desplegarà al Parc Científic i Tecnològic de Girona una xarxa privada i independent de la tecnologia blockchain, amb l'objectiu de millorar i facilitar l'intercanvi d'informació segura i eficient de les empreses del parc.

Segons va informar en un comunicat, la companyia de telecomunicacions ha signat un acord amb l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE, entre els quals es troba el Parc de Girona) per desenvolupar una xarxa amb aquesta tecnologia, que els experts apunten que suposarà una revolució en la manera de funcionar d'internet.

El conveni de Telefónica amb el Parc Científic gironí contempla el desenvolupament d'un projecte pilot de tres mesos, amb el qual la institució podrà compartir la infraestructura de blockchain basada en la tecnologia d'Hyperledger Fabric desplegada per Telefónica. Aquesta estratègia facilitarà crear canals d'intercanvi d'informació privats i segurs entre les diferents empreses i desplegar les seves pròpies aplicacions descentralitzades.

Per això, Telefónica utilitzarà el servei de Cloud Garden que va presentar fa vuit mesos juntament amb IBM i que permet a les companyies utilitzar solucions de blockchain, big data o intel·ligència artificial a través d'una plataforma al núvol i segons les seves necessitats. Aquest projecte també posarà a disposició d'aquestes entitats la tecnologia pròpia de blockchain desenvolupada per Telefónica, TrustOS, un software que permet connectar de manera senzilla totes aquestes aplicacions.

Informació descentralitzada

«De la mateixa manera que va ocórrer a principis dels anys 90 quan els parcs científics i tecnològics eren els únics llocs on les empreses podien accedir a internet d'alta velocitat, ara els parcs científics i tecnològics seran els primers a oferir a les empreses i entitats accés ràpid a blockchain», va explicar Felipe Romera, president d'APTE, que va resumir que aquesta xarxa revolucionària permetrà a les empreses del Parc Científic obtenir un grau d'independència i descentralització de la informació.