El representant de la firma Tous ha assegurat aquest dimecres a l'Audiència Nacional que les seves joies compleixen amb totes les garanties, incloses les de plata, a l'interior ha reconegut que hi pot haver materials no metàl·lics pel ús d'una tècnica que dota la peça de major estabilitat.

La declaració en qualitat d'investigada de l'empresa catalana s'emmarca dins de les indagacions que instrueix el jutge Santiago Pedraz arran de la denúncia de la Fiscalia, que sosté que Tous ha venut joies farcides de substàncies no metàl·liques malgrat publicitar-les com si fossin íntegrament d'or o plata.

En un comunicat, la presidenta de Tous, Alba Tous, indica que estan "satisfets de com ha transcorregut la compareixença" i "tranquils" perquè confien en la justícia, amb la qual col·laboren "estretament per aclarir la situació".

Durant l'interrogatori, la firma, que només ha respost a preguntes del Ministeri Públic, ha negat les acusacions i ha explicat que per les seves peces en plata utilitza la tècnica d'electroformat, segons la qual la joia podria incorporar nuclis no metàl·lics depenent de la mida, forma i metall preciós en qüestió.

A la qüestió, ha al·legat que de no recórrer a aquesta fórmula seria impossible fer peces de determinats volums ja que no tindrien estabilitat, tot i que això no impedeix que el producte final sigui sempre de primera llei.

També ha ressaltat que el procés de certificació compleix amb els estàndards de la Llei de metalls preciosos, i ha aclarit que en cap cas se segueix aquesta tècnica amb l'or, de 18 quirats, ha indicat a la seva sortida la lletrada de l'Associació de Consumidors i Usuaris de Joieria (Consujoya), Magdalena Entrenas.

Tous, que ja ha recorregut la imputació, ha optat per no respondre a les preguntes d'aquesta acusació popular, que a finals de 2018 va presentar davant la Guàrdia Civil de Còrdova una denúncia assegurant que havia detectat que diversos models de joies estaven farcits d'un material no metàl·lic.

L'acusació manté que és una estafa

Davant els periodistes, Entrenas ha insistit que la companyia ha incorregut no en "un frau, sinó en estafa", ja que la seva tècnica "és absolutament il·legal".

"Les marques són una cosa, i el material i el missatge que es transmet al consumidor, una altra", ha asseverat la lletrada, que ha afegit que la clau d'aquesta causa es troba en la normativa, la qual disposa que "qualsevol objecte que es fabriqui en metall preciós ha de mantenir-lo en tot el seu cos".

En la seva denúncia, presentada al desembre passat i a la qual ha tingut accés Efe, la Fiscalia de l'Audiència Nacional aprecia "l'afectació a un nombre molt important de productes presumptament posats al mercat amb publicitat enganyosa o fraudulenta", uns quatre milions de peces, per una empresa "implantada a més de 45 països, amb uns 400 establiments i un volum de vendes a Espanya de més de 350 milions d'euros".

A més de publicitat enganyosa, castigat generalment amb multes d'entre 12 a 24 mesos, afegeix els possibles delictes d'estafa continuada, falsedat documental i corrupció en els negocis.

Fonts de Tous han remès al comunicat de l'Associació Espanyola de Joiers, Argenters i Rellotgers, que el dia abans van donar suport a la política de la marca ja que "la pràctica de farciment de peces de joieria no implica frau ni manipulació", sinó que és "una tècnica pròpia de fabricació que permet oferir als consumidor joies amb un disseny més assequible".

La companyia anuncia que defensarà "la tecnologia, creativitat i innovació" que incorpora als seus processos "a través de tots els mitjans al seu abast", i diu que l'electroformat és una tècnica "avalada per tots els òrgans tècnics de l'Administració Pública i expressament permesa per la llei "que Tous va començar a utilitzar de manera pionera" en joieria fa més de 25 anys.

"Sempre estarem agraïts per la confiança i fidelitat dels nostres clients", conclou.

Fundada el 1920 i presidida actualment per Alba Tous, la firma va obtenir un benefici net consolidat de 27,3 milions d'euros el 2018, un 120% més que en l'exercici anterior, i la facturació del grup va arribar als 396.400.000 d'euros, un 4,5% més.