La desigualtat econòmica està fora de control, segons denuncia un informe divulgat per Oxfam basat en unes dades que indiquen que 2.153 multimilionaris posseeixen més riquesa que 4.600 milions de persones al món (el 60 per cent del total de la població). Malgrat els avenços socials registrats en nombrosos països en desenvolupament, les xifres macroeconòmiques tenen tendència a amagar que la major part de la població mundial treballa molt per pocs diners o gairebé gens.

L'ONG va divulgar aquestes dades el dia anterior a la inauguració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, a Suïssa, al qual va assistir l'elit empresarial global representada per 1.700 executius de tot el món, entre ells vuit dels deu consellers delegats de les companyies de més valor de mercat. En aquest context es va denunciar que gairebé la meitat de la població ha de viure amb 5,5 dòlars al dia o menys, la qual cosa els posa en situació de simple supervivència.

Fins i tot una bona porció de la població mundial que té ingressos una mica més elevats pot caure en la misèria en qualsevol moment, n'hi ha prou que alguna persona de la família contregui una malaltia greu o que hi hagi una mala collita.

Poques esperances

Aquesta evolució, que fins ara ha implicat una distribució extremadament desigual dels fruits de creixement econòmic, ofereix poques esperances que la pobresa pugui ser erradicada algun dia.

En el seu informe, Oxfam treu a la llum que la desigualtat econòmica «està construïda sobre la desigualtat de gènere», raó per la qual la majoria de persones en el més baix de la piràmide social són dones. «Aquesta bretxa és conseqüència d'un sistema econòmic fallit i sexista», critiquen els autors de l'estudi.

Els resultats d'aquest informe van ser exposats en diversos dels debats que van tenir lloc al Fòrum de Davos, en què van estar presents activistes que van reclamar directament l'abolició de la classe social de multimilionaris i la fi d'aquesta cimera anual, que consideren que no aporta res a la millora de la situació de molts ciutadans.

La importància de les herències

Oxfam va assenyalar que aproximadament una tercera part de les grans fortunes prové d'herències, «cosa que ha donat lloc a una nova aristocràcia que afebleix la democràcia». Això suceeix perquè els més rics no tenen cap més ocupació que seure i vigilar com els gestors de fortunes manegen els seus diners, que en els últims deu anys han crescut a un ritme d'un 7,4% anual.

«Per exemple, i malgrat el seu admirable compromís de compartir els seus diners, Bill Gates segueix tenint un patrimoni de 100.000 milions de dòlars, una xifra que suposa el doble que tenia quan va deixar d'estar al capdavant de Microsoft». En contrapartida, Oxfam revela que només el 4% de la recaptació fiscal mundial procedeix dels impostos sobre la riquesa, «i hi ha estudis que demostren que les grans fortunes eludeixen fins al 30% de les seves obligacions fiscals».