La província de Girona va tancar l'any 2019 amb 60.029 treballadors autònoms, un 4,4% menys que els 62.101 registrats durant el 2018. Són dades d'un estudi del mercat laboral que va fer públic UGT ahir, en el qual també s'exposa que un 14% dels prop de 550.000 treballadors autònoms catalans cotitza per sobre dels seus ingressos reals tot i no superar els 12.000 euros anuals.

El sindicat denuncia l'existència de 50.000 falsos autònoms a Catalunya i reclama un nou sistema que obligui els treballadors per compte propi a cotitzar en funció dels rendiments reals i no segons la base de cotització que trien.

Els representants dels treballadors denuncien un sistema «injust» que permet que 121.000 autònoms catalans, és a dir, el 22% del total, cotitzin per sota dels seus beneficis. A banda de millorar els ingressos del col·lectiu, UGT defensa que la seva proposta permetria al Ministeri d'Hisenda recaptar entre 90 i 300 euros més per treballador.

La presidenta del Centre de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), vinculat al sindicat, Sandra Zapatero, va dir en una roda de premsa que veu alarmant la situació dels treballadors autònoms a Catalunya. Zapatero va assegurar que és especialment preocupant que un 87% del total cotitzi per la base mínima, de 944,40 euros.

Segons la sindicalista, aquesta xifra explica que la gran majoria d'autònoms tinguin unes jubilacions «irrisòries». Segons els càlculs d'UGT, aquests treballadors perceben 750 euros al mes de mitjana per prestacions de jubilació, per sota de l'actual salari mínim interprofessional.Davallada a Catalunya

Segons l'informe del sindicat, el nombre total d'autònoms ha baixat per primera vegada a Catalunya durant el 2019. Del total de 1.500 baixes, gairebé 1.900 s'han donat en el sector del comerç de proximitat.

En canvi, s'han detectat més altes en les professions científiques i tècniques. En el cas del comerç de proximitat, l'informe revela que a la província de Girona hi va haver 106 treballadors que es van donar de baixa.