25 de gener de 2020
25.01.2020

El temps dedicat a tenir cura de la família limita els ingressos de les dones

Un estudi estableix que les dones dediquen diàriament al món 12.500 milions d'hores a realitzar aquestes tasques

25.01.2020 | 01:23

El treball que dediquen cuidant les seves famílies limita els ingressos econòmics de dones i nenes, així com la seva salut, anys d'escolaritat i per tant possibilitats de desenvolupament professional, va alertar Oxfam. Rocío Stevens, directora de campanyes i comunicació a Oxfam Mèxic, va assegurar que el treball de cura implica tasques domèstiques com cuinar, rentar, planxar, a més de la cura directa de nenes i nens, persones malaltes, adults majors i treball comunitari. Aquesta feina, va explicar, la fan en tres quartes parts les dones, cosa que crea desigualtat de gènere i econòmica entre dones i homes.

L'informe Temps per cura: El treball de cures i la crisi global de desigualtat, que es va presentar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, estableix que a escala mundial les nenes i dones realitzen 12.500 milions d'hores de cures cada dia. Aquesta feina té un valor econòmic de 10,8 bilions de dòlars i, no obstant això, no sempre es remunera, tot i que és una tasca que proveeix benestar social i permet que altres persones s'integrin a l'economia formal.

Stevens va afegir que el treball de cures augmenta la pobresa de temps, és a dir, que les dones no tenen temps de descans i oci a causa de les càrregues de treball excessives o les dobles jornades.  «S'ha demostrat que quan hi ha pobresa de temps es redueixen els anys d'escolaritat i s'incrementa de manera gradual el risc d'embarassos no desitjats, especialment en l'adolescència», va destacar, i va afegir que a escala global s'ha observat que les dones cuidadores són més vulnerables a malalties derivades de l'excés de treball i presenten amb major freqüència trastorns mentals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook