El grup BBVA va registrar un benefici net atribuït de 3.512 milions d'euros en 2019, fet que suposa un descens del 35% respecte a l'any precedent, a causa de l'absència de la plusvàlua que va registrar el 2018 per la venda de Xile i a l'ajust del fons de comerç en EUA en el quart trimestre (1.318 milions d'euros).

L'entitat va explicar que aquest impacte comptable s'ha realitzat per la desfavorable evolució dels tipus d'interès al país i l'alentiment de l'economia, i no afecta «ni el patrimoni net tangible, ni el capital, ni la liquiditat, ni la capacitat de repartiment de dividends, ni la quantia de pagament dels mateixos».

De fet, el banc té previst sotmetre a la consideració dels òrgans de govern un pagament en efectiu de 0,16 euros bruts per acció a l'abril de 2020, mantenint la mateixa xifra de l'any anterior. L'octubre passat, l'entitat va pagar un dividend de 0,10 euros bruts per acció, de manera que la quantia total del dividend corresponent a 2019 seria de 0,26 euros bruts per acció.

Contenció de les despeses

Sense impactes extraordinaris, el BBVA va aconseguir un benefici de 4.830 milions d'euros el 2019, un 2,7% més que el 2018 i el més elevat des de 2009, segons va informar ahir l'entitat, que va destacar que les principals palanques que van impulsar aquest resultat van ser l'increment dels ingressos més recurrents i la contenció de les despeses d'explotació.

El president de BBVA, Carlos Torres Vila, va destacar que el banc ha aconseguit uns «excel·lents resultats» el 2019. «Gràcies a uns ingressos recurrents rècord, i a una gestió exemplar dels costos, hem aconseguit un benefici sense singulars de 4.830 milions d' euros, el major des de l'any 2009», va subratllar.

«Mirant cap endavant, a BBVA el nostre objectiu serà aprofundir en la nostra estratègia, integrant els interessos de clients, d'empleats, d'accionistes, de la societat en el seu conjunt, equilibrant del punt de vista econòmic amb el mediambiental i amb el social a tot el que fem», va ressaltar.

Resultat atribuït

Pel que fa al resultat atribuït del quart trimestre estanc, BBVA va registrar pèrdues de 155 milions d'euros. Excloent l'ajust del fons de comerç dels EUA, el benefici atribuït trimestral va ser de 1.163 milions d'euros, un 14,9% més que en el mateix període del 2018 (+14,5% a tipus de canvi constants).

El banc va ressaltar que aquest resultat es troba un 10% per sobre del que el consens d'analistes esperava per aquest trimestre, principalment per majors ingressos i menors necessitats de provisions creditícies.

Així mateix, el marge d'interessos va arribar als 18.202.000 d'euros el 2019, un 4,8% més en termes corrents enfront de l'exercici anterior (+ 5,6% a tipus constants, és a dir, excloent la variació dels tipus de canvi).

Les comissions netes van créixer un 3,9% (un 4,2% a tipus constants), fins a arribar als 5.033.000 d'euros, amb una evolució especialment positiva a Espanya i Turquia. Així, els ingressos de caràcter recurrent (marge d'interessos més comissions netes) van créixer un 4,6% interanual (un 5,3% a tipus constants), fins 23.235.000 d'euros, un «rècord històric», segons l'entitat.