El termini per presentar la Declaració Única Agrària 2020 (DUN) s'ha obert avui i permet sol·licitar els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC), així com efectuar altres tràmits al Departament d'Agricultura. Aquesta declaració anual l'ha de fer la persona titular de l'explotació agrària i és de caràcter obligatori, «tant si es volen sol·licitar determinats ajuts com si no», segons informa la Generalitat.

La conselleria va estrenar l'any passat l'aplicació informàtica DUN que permet fer-la per internet i que suposa una eina àgil, moderna, connectada, flexible i amb més funcionalitats. Catalunya rep en concepte d'ajuts directes i ajuts del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) més de 367 milions d'euros procedents de la PAC.

Amb el Departament d'Agricultura, Catalunya lidera a escala europea l'aposta per la transparència, facilitant així l'accés i la disponibilitat de totes les dades declarades en la DUN per a qualsevol ciutadà.

Terminis pels ajuts

El període de sol·licitud de les ajudes de la PAC finalitzarà previsiblement el 30 d'abril, amb període de modificacions fins al 31 de maig. Gràcies a la DUN, Agricultura ha disposat el 2019 de les dades de les explotacions per part dels agricultors, ramaders, i entitats col·laboradores, i ha pogut actualitzar les dades de les seves explotacions, incorporant els canvis en el moment que aquests es produïen.

Aquest any s'incorporen nous tràmits, com ara el de canvis de titularitat en el Registre Vitícola de Catalunya durant tot l'any, i s'incorpora la presentació de les memòries dels ajuts de competitivitat que fins ara es presentaven en paper. A més, enguany la conselleria continua desenvolupant el que s'anomena «Obertura al Declarant». Serà la manera d'intercanviar documentació, i poder fer consultes de la situació de l'expedient.

Com a novetats del 2020, cal remarcar que després de l'experiència amb els controls per monitoratge al Delta de l'Ebre, amb imatges Sentinel II i la utilització d'Intel·ligència Artificial, enguany s'ampliarà a més zones (a tota la zona arrossera de Catalunya i a la Segarra).

Contracte Global d'Explotació

Així mateix, Agricultura convoca els ajuts del Contracte Global d'Explotació (CGE) per aquest 2020 i per sisè any consecutiu dins del període de programació 2014-2020. En l'àmbit dels ajuts de competitivitat, s'incorporen tràmits com ara el fet que les memòries de les inversions es poden incloure dins del tràmit telemàtic de la DUN, així com les sol·licituds de pagament. Quant als ajuts de sostenibilitat cal remarcar que, per a aquelles línies d'ajut que haguessin finalitzat compromisos l'any 2019, s'habilita l'opció voluntària de pròrroga, per la majoria d'ajuts agroambientals.